V Obamově pražském programu jsou stále otazníky

Praha - Program pražské návštěvy Baracka Obamy se neustále mění, jisté ale je, že bezpečnostní opatření budou přísnější než při návštěvě George Bushe. Experti z USA už v hlavním městě kontrolují místa, kde se budou americký prezident a jeho žena pohybovat. Na bezpečnost bude kromě nich dohlížet na čtyři tisíce českých policistů a také jednotky z Útvaru rychlého nasazení. Vzdušný prostor budou hlídat gripeny.

Americká strana ale stále mění program návštěvy. Šest dní před příjezdem ještě není kompletní. „Standardní to není, je to už pozdě. Přičítám to tomu, že se vyměnila americká administrativa a nemají zkušenosti ze zahraničními cestami,“ domnívá se ředitel Ochranné služby PČR Lubomír Kvíčala.

Do Prahy má přiletět Barack Obama se svojí ženou Michelle příští sobotu vpodvečer. Lidé na letišti pocítí omezení jako první. „Nemáme zatím podrobné informace, ale pokud to bude jako při návštěvě George Bushe, tak bude platit půlhodinové omezení provozu,“ informuje mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Velká neznámá ale panuje nad tím, kdo v sobotu první americká pár na letišti přivítá a kam pak Obamovi zamíří. Spekuluje se o Pražském hradě, americké ambasádě nebo hotelu Hilton. Po příletu by se americký prezident měl setkat v Kongresovém centru se zástupci EU.

Projev pod Hradem?

Promluvit by měl Obama při své návštěvě i na veřejnosti. Požadavkem americké strany bylo, aby byl za prezidentem vidět Hrad. Svůj projev by tak mohl mít například na Palachově náměstí, ale ani tato informace není potvrzena.

Lubomír Kvíčala očekává, že konečné rozhodnutí o harmonogramu pražské návštěvy Baracka Obamy padne ve středu, kdy se sejde se zástupci prezidentova týmu. „Nejtěžší pro nás je, když máme jít do prostředí, které nebude předem připravené. Předpokládám ale, že se to nestane,“ uvedl šéf Ochranné služby PČR.

Vydáno pod