Poprvé v demisi dnes vláda projedná zákon o zdraví

Praha - Vláda Mirka Topolánka (ODS) se dnes poprvé sejde na pravidelném zasedání potom, co jí minulé úterý sněmovna vyslovila nedůvěru a o dva dny později prezident přijal její demisi. Na programu bude mít například novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, podle které by všechna pravidelná očkování měly místo státu hradit zdravotní pojišťovny. Ročně by na tato očkování vydaly pojišťovny zhruba 750 milionů korun.

Součástí návrhu je sytémové zřízení tzv. antibiotických středisek. Tento krok souvisí s jednou z priorit českého předsednictví EU, která se zabývá rostoucí rezistencí pacientů vůči antibiotickým lékům, a to v důsledku jejich nadužívání. Právě antibiotická střediska, která mají být alespoň po jednom v každém okrese, se mají věnovat kontrole užívání antibiotik.

Vláda má na programu také opoziční návrhy 

Kabinet bude jednat o novém předsedovi Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a bude se zabývat návrhem sociálních demokratů, kteří požadují, aby se policie vrátila na fotbalové stadiony a dohlížela tam na dodržování pořádku. Návrh ČSSD vypouští ze zákona o podpoře sportu ustanovení, které do něj vložili zákonodárci při schvalování policejní reformy.

Z dílny opozičních poslanců pochází také dva návrhy týkající se školství. Podle jednoho z nich by akademici a další pedagogičtí pracovníci mohli od příštího roku dostávat měsíční paušální příspěvek na nákup odborné literatury a jiných pomůcek. Všechny poslanecké návrhy vláda pouze posuzuje, bez ohledu na její názor novely projedná sněmovna.