Za agresí nezletilých stojí také nedostatečná péče rodičů

Praha - Rostoucí brutalita nezletilých agresorů má podle odborníků kořeny mimo jiné v přístupu rodičů ke svým ratolestem, kteří se jim stále méně věnují. V Praze dnes probíhá konference k problematice chování žáků ve školách, jejímž cílem je analyzovat aktuální problémy a navrhnout řešení. Psycholožka Václava Masáková poukazuje na trend, kdy rodiče, kteří na své děti nemají dostatek času, postupují z pocitu viny společně s dítětem proti škole a hledají záminky k označení právě školy za viníka problémů.

„Bohužel poslední dobou čím dál více dochází k tomu, jako by se spojili děti s rodiči proti škole a rodiče právě proto, že mají pocit viny, neúměrně chrání děti. Ty pak neznají hranice,“ popsala pro ČT trend psycholožka Masáková. Z toho důvodu pak podle Masákové děti tyto hranice hledají a zkoušejí je stále posouvat. „Protože nejsou psychicky zralé, dělají to způsobem sobě blízkým a agresivita je jedním z přirozených projevů člověka. Když není šlechtěná omezováním, tak se stupňuje,“ dodala psycholožka.

Jaroslav Štercl, předseda APZŠ:

„První problém je už pojmenovat, co to je vlastně šikana, rozpoznat, kdy jde o šikanu.“

Předseda Asociace pedagogů základních škol (APZŠ) Jaroslav Štercl tento trend v péči rodičů potvrzuje. Dodává, že rodiče se snaží obejít spolupráci se školou a hledají si záminku proč se s dítětem proti škole postavit.

Podle Štercla nedostatečně připravují pedagogy vysokoškolské ústavy a další vzdělávací instituce. Učitelé jsou pak odborníky na své předměty, ale nedokáží pracovat se sociálním aspektem ve třídě.

Vydáno pod