Po víkendovém dešti se zvedly hladiny moravských řek

Brno - Vydatný víkendový déšť zvedl hladiny řek na Moravě. Řeka Bystřice na Vsetínsku dosáhla na dvou místech druhého stupně povodňové aktivity, který znamená pohotovost. Stejného stupně dosáhl i průtok Moravy v Hodoníně a Lanžhotě. V Jihomovarském kraji platí na dalších sedmi místech první povodňový stupeň. Vodohospodáři ale upozoňují, že i tady půjdou průtoky ještě nahoru. Podle mluvčího Povodí Moravy zůstávají zatím všechny řeky ve svých korytech.

Zvýšené průtoky hlásí dolní části řek Dyje a Moravy, bdělost platí i na Svratce. Vodohospodáři také odpouštějí vodní nádrže Nové Mlýny a Křetínku, na jejich odtocích proto také platí první stupeň. Zvyšují se také průtoky na horním toku Dyje. Tento mikroregion se často potýká se záplavami, zatím je ale situace klidná. Průtoky by měly podstatně klesnout v druhé polovině tohoto týdne, kdy meteorologové očekávají oteplení.  

Druhý stupeň povodňové aktivity:


Řeka Morava: Hodonín, Lanžhot 

První stupeň povodňové aktivity:

na odtoku z nádrží Nové Mlýny a Křetínka kvůli odpouštění přehrad 

Hladiny jihomoravských řek stouply před měsícem kvůli oteplení, které provázelo tání sněhu. Na některých místech musel být vyhlášen nejvyšší - třetí stupeň povodňové aktivity. Řeky se sice lokálně vylily do krajiny, škody ale nenapáchaly.

Ve Zlínském kraji je nejhorší situace na Bystřici

Hladiny řek stoupaly i ve Zlínském kraji, řeka Bystřice na Vsetínsku dosáhla na dvou místech druhého stupně povodňové aktivity, který znamená pohotovost. Řeka je přítokem Vsetínské Bečvy, vodohospodáři zaznamenali mírné překročení druhého povodňového stupně nad vodní nádrží Bystřička. Posléze se zvýšil i odtok z přehrady.

Na dalších čtyřech místech platí první stupeň. I další průtoky by místy mohly dosáhnout druhého stupně. Nebezpečí povodní ale podle mluvčího Povodí Moravy nyní v regionu nehrozí, déšť by měl postupně ustávat.

Zvýšení hladin řek způsobilo tání sněhu v Beskydech a také víkendové přeháňky. Jen za posledních 24 hodin místy napršelo až 30 milimetrů. Druhého povodňového stupně by ale řeky v kraji měly v následujících hodinách dosáhnout jen ojediněle. Podle předpovědí meteorologů má totiž déšť ustávat.  

Druhý stupeň povodňové aktivity:

Řeka Bystřice: nad a pod vodní nádrží Bystřička

První stupeň povodňové aktivity:

Řeka Morava: Spytihněv, Kroměříž
         Bečva: Dluhonice, Teplá nad Bečvou