Klaus chvátá, chce mít vládu co nejdříve

Praha - Prezident Václav Klaus dnes ocenil, že předsedové nejsilnějších parlamentních stran ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se dohodli na uspořádání předčasných voleb, které by se měly konat v září nebo v říjnu. To se ale podle Klause netýká debat o budoucnosti současné vlády. Prezident proto politiky znovu vyzval k dohodě a co nejrychlejšímu řešení politické krize. Topolánkovi se prezidentův spěch nelíbí, Paroubek si ale libuje a naopak prezidenta podporuje. Politická vyjednáváni po pádu vlády pokračovala i dnes. V Kramářově vile se večer sešel premiér Mirek Topolánek s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Další jednání budou pokračovat zítra ráno. Od osmi hodin zasedá v Kramářově vile grémium ODS.

Jednání v Kramářově vile se zúčastnil i šéf lidovců Jiří Čunek a předseda Strany zelených Martin Bursík. Podle nich se ale nemluvilo o podobě nového kabinetu, ale především o tom, jak v současné politické krizi řešit krizi ekonomickou. „Účastníci vyjádřili vůli rychle dospět k dohodě. Budeme čekat na výsledky expertní skupiny, která má jednat o opatřeních, která pomohou vyvést zemi z hospodářské krize,“ řekl po jednání Čunek. Bursík dodal, že dnešní jednání je jakýmsi vzkazem prezidentovi, že se koalice s ČSSD chce rychle domluvit. Paroubek s Topolánkem se ke schůzce nevyjádřili a po jejím skončení ihned odjeli.

Na tiskové konferenci po jednání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem Klaus zopakoval, že chce, aby strany našly rychlé východisko z vládní krize. „Vyslovení nedůvěry vládě Poslaneckou sněmovnou je vážný ústavní krok a my se nemůžeme tvářit, že se nic nestalo. Vláda v demisi je polovládou a myslím, že v zájmu celé naší země, všech občanů je, aby v co nejkratší době byla plnohodnotná vláda,“ uvedl. Nedělní náznak shody na volbách, je dobrý, ale budoucnosti vlády se vůbec netýká, konstatoval.

Jedním ze způsobů, jak vyrěšit jasnou podmínku Klause pro uznání vládního mandátu, by podle mnohých mohla být opoziční smlouva mezi dvěma nejsilnějšími stranami. Její pamětníci z let 1998-2002 však od takového řešení zrazují. „Koaliční smlouva byla koncipována jako řešení pro celé funkční období. Nynější situace vyžaduje překlenovací dohodu v podstatě ke konci řádného mandátu,“ uvedl bývalý sociálnědemokratický premiér a ministr vnitra Stanislav Gross. „Současná situace s dobou před 11 lety se nedá moc srovnávat,“ dodal bývalý ministr financí a školství Ivan Pilip.

ČSSD: ODS záměrně zdržuje

Snad dostaneme alespoň nějaký den na jednání, povzdechl si premiér. Obává se ale, že ne. „Jakási překotná snaha ten problém, který tady pořádně není řešen tři roky, vyřešit během několika pikosekund mi připadá trochu směšná,“ uvedl Topolánek. Na tom, že prezident Václav Klaus na vznik nové vlády zbytečně spěchá, se shodují zástupci všech koaličních stran.

ČSSD vidí situaci zcela opačně a mluví o tom, že ODS záměrně zdržuje. Jiří Paroubek začíná volat po tom, aby prezident zasáhl: „Pan prezident má možnost postavit kandidáta na premiéra a toho začít prosazovat. Já z toho nemám žádné velké obavy.“

Klaus nemůže odcizenou ODS vystát už dlouho

Podle premiéra by bylo nešťastné, kdyby prezident jmenoval nového předsedu vlády rychle a jen sám podle sebe. Klaus přitom nemůže Topolánkovu vládu vystát už od samého začátku. Podle serveru ihned.cz přišel Vlastimil Tlustý v roce 2007 těsně před hlasováním o důvěře vládě za jedním z přeběhlíků - Milošem Melčákem - a jménem Václava Klause ho odrazoval od podpory vlády.

Miloš Melčák:

„Pan poslanec Tlustý si mě zavolal v době rozpravy o vyslovení důvěře vládě a řekl mi, že má za úkol z nejvyšších míst, aby vláda neprošla a abych jí nepodpořil.“

Tlustý Melčákova slova odmítl jako výmysl: „To je slabota. Odposlechy žádný, nahrávky taky žádný. Dva roky starý a ještě k tomu Melčák. Určitě přijde něco lepšího.“ Naopak Topolánka tahle informace nepřekvapila. O snaze nepodpořit jeho vládu prý už tenkrát věděl: "Těch schůzek proběhla celá řada. O tom, kdo se jich účastnil, vím. Pokládám za pravděpodobné, že je to pravda.

Stejně se na věc dívá i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas: Vzhledem k tomu, že jsem byl osobně svědkem toho, že Vlastimil Tlustý ještě pět minut před hlasováním o důvěře vládě chtěl hlasovat proti, tak to nevylučuji."

Kdo přivede zemi k volbám, není jasné

Pro sociální demokraty nepřipadá v úvahu, že by nechali vládu Mirka Topolánka, která je nyní v demisi, vládnout až do předčasných voleb. Topolánek podle nich může vládnout maximálně do konce předsednictví a pak musí následovat úřednická vláda, do které by Paroubek nechal mluvit i komunisty. Topolánek to však vidí jako slabé řešení, protože vláda nebude mít mandát ani čas a nebude moci dělat žádné závažné kroky. Sám se bude zasazovat o kabinet s politickým mandátem - to může být současná vláda v demisi nebo jiná překlenovací vláda, jejímž sestavením by byla pověřena ODS jako nejsilnější strana. V jejím čele nemusí stát nutně on.

Paroubek však na úřednické vládě trvá a chce do ní zahrnout nepolitické osobnosti. Komunisté by do nového složení vlády mohli mluvit, což jejich místopřeseda Jiří Dolejš označil za logické. Naopak lidovci a zelení oznámili, že na žádném takovém projektu s přímou či nepřímou účastí KSČM se podílet nebudou.