Vláda chce přenést úhradu za očkování na pojišťovny

Praha - Všechna pravidelná očkování dětí podle očkovacího kalendáře by nově místo státu měly hradit zdravotní pojišťovny. Počítá s tím novela zákona o ochraně veřejného zdraví, jejíž návrh dnes schválila vláda. Ročně by na tato očkování vydaly pojišťovny přibližně 750 milionů korun. Novela, kterou nyní posoudí sněmovna a Senát, rovněž zakotvuje do zákona existenci antibiotických středisek v každém okrese. Kabinet v demisi rovněž odsouhlasil jednorázové odškodné pro lidi, kteří byli mezi lety 1948 až 1956 z politických důvodů vyhozeni z vysoké školy. Jednorázové odškodné má dosahovat výše až 100 000 korun.

„Změna je v tom, aby financování pravidelného očkování dětí v systému, kterým se Česká republika chlubí a je velmi dobrý, přešlo na veřejné zdravotní pojištění,“ vysvětlil již dříve hlavní hygienik ČR a náměstek ministryně zdravotnictví Michael Vít. Nově mají také zdravotní pojišťovny hradit dobrovolné očkování proti pneumokoku všem dětem, nejen rizikovým skupinám.

Ke vzniku antibiotických středisek uvedl, že antibiotická rezistence, tedy odolnost bakterií na antibiotika, je pro ČR jedním z předsednických témat. Rezistence stoupá, když se antibiotika nadužívají. Česko se drží v lepší třetině žebříčku zemí, užívání se sleduje. V každém okrese je antibiotické středisko, kde lékaři konzultují postup léčby. „Zatím fungovala střediska na dobrovolné bázi, my tomu nyní dáváme systémový ráz,“ shrnul.

Odškodnění perzekuovaných studentů má splatit společenský dluh

„Je to jeden z velkých dluhů společnosti vůči lidem, které postihla totalitní moc,“ poznamenal k přijatému návrhu premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS). Dodal, že při prvních diskusích o podobném odškodnění bylo naživu okolo 900 osob, které na něj měly nárok, nyní jejich počet klesl zhruba na třetinu. Návrh měl kabinet na stole už loni v říjnu, tehdy byl odložen.

Podle ministra Lišky budou muset žadatelé o odškodnění spolu s žádostí předložit písemný doklad, dekret či jiný dokument dokazující, že dotyčný je rehabilitovaným studentem. „Budou samozřejmě různé situace, kdy bude nutné dokládat dalšími dokumenty,“ poznamenal.

Prakticky na všech československých vysokých školách po únorovém uchopení moci komunisty následovaly prověrky studentů a učitelů před takzvaným Akčním výborem Národní fronty a vylučování ze škol. Do roku 1949 muselo školy opustit přes 10 000 studentů a akademiků. Jen malá část z nich se dočkala rehabilitace v období Pražského jara 1968, ostatní museli čekat další dvě desítky let.

  • Michael Vít autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/437/43648.jpg
  • Ministr školství Ondřej Liška autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63963.jpg
Vydáno pod