Železnice v Evropě loni přepravila více cestujících

Praha - Evropští železniční dopravci loni přepravili o tři procenta více cestujících než v roce 2007. Podle předběžných statistik Mezinárodní železniční unie růst zaznamenaly také další oblasti světa. Na české železnici pasažérů loni podle údajů ministerstva dopravy naopak ubylo.

Nejvíce cestujících přepravily vlaky loni v Indii. Počet pasažérů násobený ujetými kilometry (takzvaných osobokilometrů) zde vzrostl meziročně o 11 procent na 770 miliard. Druhá Čína rostla sedmiprocentním tempem. Evropa bez bývalých sovětských republik skončila na třetím místě, když počet osobokilometrů vzrostl o čtyři procenta na 418 miliard.

Proti evropskému trendu šla česká osobní doprava, kde se snížil počet pasažérů i osobokilometrů. Služeb českých drážních společností loni využilo 177 milionů lidí, o sedm milionů méně než o rok dříve. Počet osobokilometrů klesl o sto milionů na 6,8 miliardy. Dopravce zřejmě těší jedině fakt, že Češi jezdí vlakem na stále větší vzdálenost.

Na nákladní přepravě se loni podle unie projevila finanční krize. Zatímco ve velkých asijských zemích a v Rusku množství nákladu vzrostlo, v Evropě a USA se jeho přeprava propadla. Největší růst měřený v tunokilometrech (tunách násobených kilometry) měla Indie (8,5 procenta), největší pokles, o pět procent, postihl Evropu. Železniční unie očekává, že ekonomická krize výrazně zasáhne nákladní železniční dopravu i letos. Krize loni zasáhla i české železniční dopravce. V nákladní přepravě pokles v ČR zhruba kopíruje vývoj v Evropě.