Policista stíhaný za únik odposlechů stane před soudem

Praha - Policista z protikorupčního útvaru, který čelí obvinění z úniku odposlechů do médií, stane před soudem. Státní zastupitelství dnes předalo obžalobu policisty k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. V rok starém případu jde o zveřejnění výpisů telefonních hovorů lobbisty a bývalého poradce expremiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa. Za zneužití pravomoci veřejného činitele policistovi hrozí až tři roky vězení nebo zákaz činnosti. Úniky odposlechů do médií doposud většinou končily tak, že sice bylo zjištěno porušení zákona, nikdy ale nebyl nalezen konkrétní viník.

„Je obviněn z toho, že pod falešnou záminkou zajistil vydání soudního příkazu ke sdělení údajů o příchozích a odchozích hovorech soukromé osoby M.Š., které byly zveřejněny redaktorem TV Nova v hlavní zprávách 13. a 14. ledna 2008,“ uvedla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová s tím, že obviněný komisař z obvodního ředitelství Praha III porušil tímto jednáním také zákon o policii a interní policejní předpisy.

O Šloufovi se hovořilo také v souvislosti s videonahrávkou, která se dostala do médií a která zachytila jeho setkání s kancléřem prezidenta Jiřím Weiglem v pražském hotelu Savoy. Zveřejnění nahrávky údajně sehrálo roli při volbě prezidenta. Ovlivnilo například rozhodnutí Strany zelených v tom, že se přikloní k veřejné volbě hlavy státu.


V souvislosti s novelou trestního řádu, jíž se přezdívá „náhubkový zákon“, nebudou smět média od středy odposlechy zveřejňovat. Novináři nově nemohou zveřejnit informace z odposlechů, které umožňují identifikaci osob a které doposud nesloužily jako důkaz v řízení před soudem. Podle stanoviska ministerstva spravedlnosti bude takové odposlechy možné zveřejnit pouze v případě, že převáží veřejný zájem.