Hladovka proti radaru po deseti měsících skončila

Praha - Po deseti měsících skončila řetězová hladovka odpůrců amerického radaru v Brdech. Zástupci hnutí Nenásilí, které akci organizovalo, vysvětlují, že k dalšímu pokračování akce není důvod, protože vláda padla a parlament teď zřejmě smlouvy o radaru projednávat nebude. Akce navazavola na hladovku Jana Tamáše a Jana Bednáře, kteří ji loni drželi 21 dní. Protestem chtěli vyvolat diskuzi o radaru a přinutit vládu, aby ukončila jednání s Američany.

Do hladovky se zapojilo 300 lidí, kteří nesouhlasili s vybudováním radaru na českém území. Podle organizátorů se zapojily i známé osobnosti, herci Anna Geislerová a Luděk Sobota, předseda školských odborů František Dobšík, bývalý mluvčí Charty 77 Petr Uhl či výzkumník Akademie věd Petr Pokorný.

Česká vláda podepsala smlouvy o výstavbě radarové části americké protiraketové obrany s předchozí administrativou prezidenta George Bushe. Poslanecká sněmovna je ale dosud neratifikovala. S radarem nesouhlasí opozice a podle průzkumů ani většina Čechů. Teď se čeká, jaký postoj zaujme vláda Baracka Obamy, jejíž představitelé se k projektu zatím vyjadřují zdrženlivě. USA totiž výstavbu zdůvodňovala hlavně útoky ze zemí, jako jsou Irán nebo Severní Korea. Obama ale už dříve uvedl, že omezení íránského jaderného programu sníží potřebu raketového štítu.

Důležité také bude, jak se bude vyvíjet situace na české politické scéně po pádu vlády. Ta před dvěma týdny stáhla smlouvy o ratifikaci smluv k radaru ze sněmovny, protože zde neměla většinu, a chtěla tak odvrátit hrozbu jejich zamítnutí. Podle premiéra Topolánka to ale neznamená, že by ratifikace končila.