Senátoři ODS dnes jednají o osudu Lisabonské smlouvy

Praha - Senátorský klub ODS se dnes bude zabývat Lisabonskou smlouvou. Hlasy občanskodemokratických senátorů jsou totiž pro schválení v horní komoře klíčové a jednání by mohlo napovědět, jak hlasování koncem dubna dopadne. Je totiž možné, že pád vlády některé senátory ovlivní. Jde především o ty, kteří dříve připouštěli, že by pro smlouvu zvedli ruku. Jednání se zúčastní i předseda ODS a premiér v demisi Mirek Topolánek.

Někteří zástupci ODS už ohlásili, že smlouvu nepodpoří a v případě jejího
schválení ji znovu napadnou u Ústavního soudu. „Já mám důvody politické, výroky Sarkozyho o přesunutí výroby a další… Ten nátlak je obrovský, teď zazněl opět z Evropského parlamentu, to není demokratické ratifikování,“ zdůvodnil pro ČT své odmítavé stanovisko senátor Jaroslav Kubera.

Pro úspěšnou ratifikaci by bylo potřeba nejméně 6 hlasů z klubu ODS, pokud budou o smlouvě rozhodovat všichni senátoři. O schválení smlouvy stojí sociální demokraté, lidovci a nestraníci z Klubu otevřené demokracie.

Přemysl Sobotka přiznává, že pád vlády ratifikaci zkomplikoval

Přemysl Sobotka pro ČT:

„Tehdy (před pádem vlády) ta debata byla jednodušší, otevřenější… Ale teď jsme dostali ránu a myslím, že ji dostala hlavně tahle republika zásluhou pana Paroubka a ostatních.“

Sám předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který je známý svou podporou smlouvy, v současnosti přiznává, že debata bude daleko více polarizovaná, než byla před pádem Topolánkova kabinetu.

ODS chce před samotnou smlouvou projednat především související prováděcí novely, které mají zamezit převodu pravomocí na EU bez souhlasu obou komor parlamentu. Sněmovna tyto normy schválila předminulý týden, Senát je bude mít na programu dubnové schůze. Novely vymezují okruh „zásadních rozhodnutí“, s nimiž by za Česko nemohla souhlasit vláda či prezident bez předchozího souhlasu obou komor parlamentu. Týká se to především rozšíření případů rozhodování kvalifikovanou většinou namísto jednomyslnosti, kdy by už členské státy neměly právo veta.