Praha možná odstoupí od smlouvy na pronájem Výstaviště

Praha - Hlavní město zřejmě odstoupí od smlouvy na pronájem pražského Výstaviště, pokud současný nájemce, společnost Incheba, nedá do obnovy Výstaviště do konce roku stovky milionů korun. Incheba měla podle smlouvy výměnou za výhodný nájem investovat do obnovy areálu do roku 2015 miliardu korun. Část peněz měla dát už v minulých letech, to se ale nestalo. I když by Incheba stačila peníze investovat, vypovězení smlouvy je stále ve hře.

Praha se už dříve pokoušela zablokovat vyplacení pojistky za shořelé křídlo Průmyslového paláce, soud ale její žádosti nevyhověl. Město se obává, že Incheba peníze z pojistky nepoužije na opravu památky. Podle radního Milana Richtera ale soud konstatoval, že peníze náleží majiteli objektu, tedy hlavnímu městu. Mluvčí současného nájemce Výstaviště, společnosti Incheba, už dříve uvedl, že peníze z pojistky budou určitě použity „převážně“ na opravu paláce.

Richter chce ještě dnes jednat se zástupci pojišťoven, se kterými se chce domluvit na tom, aby peníze z pojistky byly vyplaceny přímo hlavnímu městu. Pokud na to pojišťovny nepřistoupí, město je podle radního připraveno pojišťovny zažalovat.

Obě strany se obviňují z průtahů

Pokud navíc Incheba neprovede již dříve slíbené investice, o Výstaviště přijde. „Rada hlavního města Prahy dala dnes dodatečně na návrh advokátních kanceláří dodatečnou lhůtu Inchebě na splnění povinností vyplývajících ze smlouvy do konce letošního roku. Pokud by podmínky nebyly splněny, tak bychom automaticky od smlouvy odstoupili,“ uvedl Richter.

Incheba ale tvrdí, že výhrady magistrátu jsou neopodstatněné a naopak viníkem je město. Máme hotové studie, které předpokládají stavbu nové haly. Máme vydané i stavební povolení, které ale už propadlo, protože město nám nesplnilo závazek, a to výkup přilehlých pozemků od Pražské teplárenské, aby se zlepšila dopravní obslužnost a infrastruktura Výstaviště," brání se mluvčí Incheby Radovan Ježovič.

Pražská teplárenská se odprodeji pozemků nebrání. Celá transakce byla připravena už na konci loňského roku, hlavní město prý ale obchod protahuje.

Snahy magistrátu zatím vyšly naprázdno

Magistrát se dlouhodobě snaží s Inchebou uzavřít dodatek smlouvy, který by zajistil dostavbu zničeného křídla paláce, zatím se mu to ale nedaří. Podle dodatku, který naformulovala Praha, by mělo být zničené křídlo paláce postaveno do konce září 2010 za peníze, které Incheba dostane z pojistky. Incheba chce ale předložit vlastní návrh dodatku.

Levé křídlo Průmyslového paláce oheň zcela zničil loni v říjnu, podle policie ho způsobil zapnutý elektrický vařič. Několik dní po požáru obdržela Incheba od pojišťoven 40 milionů korun na úklidové a sanační práce. Metropole už dříve rozhodla, že zahájí přípravu obnovy památky sama a nechá zpracovat projektovou dokumentaci. Náklady na obnovu paláce odhaduje na 1,5 miliardy korun.

Smlouvu město vypoví jen stěží

Smlouva s Inchebou je pro město podle Richtera nevýhodná. Richter již před časem přiznal, že vypovězení smlouvy by bylo velmi obtížné.

Kvůli zatím nepodepsanému dodatku Praha odložila také přesun expozice obrazů Slovanská epopej z Moravského Krumlova do Křižíkova pavilonu na Výstavišti. Díla Alfonse Muchy se měla do metropole přestěhovat letos na jaře, nyní je jasné, že na moravskokrumlovském zámku zůstanou do konce června a zřejmě i déle.

Torzo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, které ve čtvrtek srovnal se zemí mohutný požár.
Zdroj: ČT24/ČTK