Letiště v Brně-Tuřanech čeká nové zabezpečení

Brno - Brněnské letiště v Tuřanech čekají v příštích letech investice za desítky milionů korun. Letos začne stavba komplexního elektronického zabezpečení včetně nového kamerového systému za 70 až 100 milionů korun. Dalších více než 50 milionů korun bude stát speciální požární vozidlo pro letištní posádku a stavba nové hasičské zbrojnice. Vyplývá to z pětiletého plánu rozvoje letiště, který schválili radní Jihomoravského kraje.

Modernizace zabezpečení letiště souvisí se vstupem země do schengenského prostoru. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška musí letiště splňovat všechna bezpečnostní kritéria a standardy.

Po vstupu Česka do schengenského prostoru zůstala letiště posledními hranicemi státu, kde je nutné pasové odbavení. Týká se ale jen lidí cestujících za hranici zóny, popřípadě přijíždějící z „neschengenského“ státu.

Brněnské letiště loni odbavilo přes půl milionu lidí. Je to zhruba o pětinu více než v předchozím roce a vůbec nejvíce v jeho padesátileté historii. Z Brna se létá pravidelně do Prahy, Londýna a Moskvy.