Senátorka Janáčková se kvůli anonymům vzdala eurovoleb

Praha - Místopředsedkyně Svobodných a senátorka Liana Janáčková odstoupila od své kandidatury do Evropského parlamentu. Důvodem jsou anonymní udání, že pochybila ve funkci starostky. Anonymy se týkaly údajné manipulace s hospodařením ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky, kde je Janáčková od roku 1990 starostkou. Sama senátorka už dříve veřejně prohlásila, že bude trvat na soudním projednání této věci, i kdyby ji Senát nezbavil imunity. Informaci přinesl server iDNES.cz.

„V poslední době čelím v rámci předvolební kampaně mnohým atakům ve formě anonymních udání na moje údajné pochybení ve funkci starostky. Přestože si nejsem vědoma žádného provinění, nechci kvůli jakýmkoliv podezřením poškodit stranu Svobodných,“ uvedla ve svém prohlášení na internetových stránkách Strany svobodných občanů. „Důrazně však žádám spolustraníky i veřejnost, aby respektovali presumpci neviny. Přeji Svobodným úspěch ve volbách,“ dodala.

Janáčková odstoupila z eurokandidátky podle svých slov proto, aby při volbách eliminovala možné negativní důsledky anonymních pomluv: „Nechci poškodit Svobodné tím, že mě někdo bude nepravdivě očerňovat. Vážím si předsedy strany pana Macha a nechci, aby Svobodné zasáhla ona anonymní špína. Jsem si naprosto jistá svou nevinou. Nevyužiji imunity a před soudem se obhájím a očistím!“


Předseda Svobodných Petr Mach už dříve uvedl, že strana ctí presumpci neviny a výsledky primárek, ve kterých se Janáčková umístila na osmém místě. „Paní Janáčkové si vážím a bude mít moji podporu, bude-li chtít za Svobodné kandidovat třeba do Senátu,“ prohlásil dnes Mach po odstoupení Janáčkové z eurokandidátky.

Vydáno pod