Volkswagen otevřel indickou továrnu na škodovky

Pune - Německá automobilka Volkswagen otevřela v Indii novou továrnu za 580 milionů eur. Továrna by měla od května vyrábět vozy Škoda Fabia a od příštího roku model VW Polo upravený pro indický trh, informovala o tom agentura DPA. Volkswagen plánuje během pěti let zvýšit podíl svých značek VW, Audi a Škoda na indickém trhu na osm až deset procent ze současných dvou procent.

Podle výrobního ředitele automobilky Jochema Heizmanna má indický automobilový trh navzdory současné krizi obrovský potenciál. „Všichni odborníci předpovídají rychlý růst,“ dodal. Během pěti let by měl podle Heizmanna celkový prodej aut v Indii stoupnout na více než dva miliony vozů ročně ze současných 1,2 milionu. Továrna s kapacitou 110 000 vozů ročně by měla do konce příštího roku zaměstnat zhruba 2 500 lidí.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s propadem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů.