Dva ze tří obžalovaných z krádeže v Terezíně k soudu nepřišli

Litoměřice - Okresní soud v Litoměřicích se dnes začal už potřetí zabývat krádeží bronzových destiček na Národním hřbitově v Terezíně. Vyslechl ale pouze obžalovaného Miroslava Daňa, zbylí dva podezřelí Libor Mirga a Petr Hricko opět k soudu nepřišli. Trestní řízení je proti nim vedeno jako proti uprchlým. Státní zástupce požadoval, aby soud na oba muže vydal eurozatykač. Daňo totiž u soudu vypověděl, že zaslechl, že se nacházejí v Anglii. Podle předsedy senátu Jaroslava Svobody to soud zváží. Další řízení soudce nařídil na 12. října. Muži památníku způsobili škodu za dva a půl milionu korun. Pokud soud jejich vinu potvrdí, můžou jít do vězení až na 8 let.

Podle soudce dnes Daňo vypověděl, že destičky sice do sběrny v Nehasicích na Lounsku autem odvezl, ale na krádeži se nepodílel. Daňo požaduje trestně stíhat i svou bývalou přítelkyni, která údajně o všem věděla. Soud požádal také o to, aby byl vyslechnut výkupčí ze sběrny a znalec z oboru ekonomiky. Obhájci si vyžádali i údaje ze sběrny, kolik bronzu a za jakou částku v minulých letech vykoupila. Soudce návrhům vyhověl. Vstřícnost při výpovědích může být podle soudce pro Daňa polehčující okolností.

Zatím poslední soudní stání na konci května trvalo jen pár minut. Policii se také nepodařilo najít dva z obžalovaných a soudce tak jednání odročil. Tři obvinění muži bez omluvy nepřišli ani k soudu, který se konal na konci března. Státní zástupce proto navrhl, aby litoměřický soud vydal příkaz k jejich zatčení a umístění do vazby. Jednomu z mužů se podařilo předat doručenku, dalším dvěma obžalovaným ne. Obvinění muži byli několik týdnů ve vazbě do loňského září, poté byli propuštěni na svobodu, protože policie ukončila jejich vyšetřování. Na konci října pak byli obžalováni z krádeže.

Soud bude řešit krádeže destiček v Terezíně (zdroj: ČT24)

Destičky z hřbitova zmizely loni v dubnu, policisté nakonec část z nich nalezli ve sběrně druhotných surovin na Lounsku. Z krádeže pak postupně obvinili tři muže z Mostecka. Celý hřbitov už se podařilo opravit letos v dubnu, bronzové destičky nahradily napodobeniny z umělé hmoty. Hřbitov navíc střeží bezpečnostní kamery.

Miroslav Daňo
Zdroj: ČT24