Kupony pro osobní auta se prodávají lépe, u nákladních je propad

Praha - Na dálničních kuponech stát zřejmě vydělá více než loni. Ke 30. březnu činily tržby za dálniční známky téměř 1,7 miliardy korun, což je o sedm procent více než loni. Výnosy táhnou vzhůru majitelé osobních vozů, naopak u nákladních aut do 12 tun nastal propad. Vyplývá to z údajů Státního fondu dopravní infrastruktury.

Podle mluvčího fondu Karla Hanzelky je potřeba na první měsíce roku pohlížet jako na špičku v prodeji, neboť na konci ledna končí platnost ročních kuponů z předchozího roku. Podle něj jsou kupony „světlou výjimkou“ mezi příjmy fondu. U řady ostatních finančních zdrojů, jako jsou například silniční daň nebo mýtné, se zatím rozpočet SFDI nedaří kvůli krizi v dopravě naplnit. Za letošní rok by tak mohla ztráta fondu činit zhruba 3,3 miliardy korun.

Příznivou statistiku eviduje fond především u ročních dálničních kuponů pro osobní vozy. Výnosy meziročně vzrostly téměř o čtyři procenta. Naopak největší, téměř čtvrtinový propad nastal u sedmidenních kuponů pro malé nákladní vozy. „Všechny druhy kuponů pro malá nákladní auta se letos prodávají hůře,“ uvedl Hanzelka.

V souvislosti s malými nákladními auty se v posledních měsících často hovoří o zrušení známek a zavedení mýtného, jako je tomu u kamionů. Malé nákladní vozy by tak neplatily paušál v podobě známky, částka by se odvíjela od ujetých kilometrů. O novince by měli ve středu rozhodovat poslanci ve druhém čtení. Přes nejrůznější spory stále připadá v úvahu termín 1. leden 2010.

Mýtné pro všechny nákladní auta považuje za spravedlivější i Česmad. Podmínkou ale je, aby výnosy byly vyšší než náklady na zavedení a provoz systému. Podle aktuální studie ČVUT je mýtné v době krize pro dopravce lepší než kupony, protože podnikatelé si tak mohou lépe hlídat výši svých nákladů.

S novelou o mýtném je ve sněmovně spojený i pozměňovací návrh, který mění stávající nalepovací dálniční známky pro osobní auta za elektronickou krabičku. Časový princip placení by u takzvaných elektronických vinět zůstal. Krabičky by byly anonymní a přenosné.