Koalice se dohodla s ČSSD na úřednické vládě a termínu voleb

Praha - Předsedové ODS, ČSSD, lidovců a Strany zelených se dnes večer dohodli na společném postupu do konání voleb a termínu předčasných voleb, které by měly proběhnout 16. a 17. října letošního roku. Novou vládu striktně nepolitických osobností sestaví určený premiér na návrh koalice spolu s ČSSD, a to v poměrném zastoupení půl na půl. Nynější vláda pravděpodobně odstoupí ještě do konce českého předsednictví Radě EU a skončí během několika týdnů. Lídři stran se také shodli na tom, že definitivní podoba nové vlády by mohla být známa již do konce tohoto týdne.

Premiér naznačil, že by se mohl vydat za prezidentem Václavem Klausem na Hrad s návrhem nového kabinetu těsně po pražské návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy, tedy tuto neděli. Dle dohody by přechodný kabinet mohl získat i více než 150 podpisů ve sněmovně.

Topolánek dnes v průběhu dne naznačil, že by se jeho občanští demokraté mohli smířit s úřednickou vládou, žádali však „robustní dohodu“ všech demokratických stran na dalším postupu, ke které nakonec došlo. Úřednická vláda, sestavena z poloviny koalicí a ČSSD, by se také měla obejít bez ministra pro národnostní menšiny a předsedy legislativní rady vlády.

Paroubek pro ČT: Složení vlády může být jasné do konce týdne

Šéf sociálních demokratů v pořadu Události, komentáře potvrdil, že personální obsazení prozatimní vlády i její program mohou být do konce týdne definitivně jasné. „Zvítězil politický realismus. Důležité je, aby nová vláda byla nepolitická, složená z odborníků, aby zvládla zbytek českého předsednictví, protikrizová opatření, úpravu rozpočtu na příští rok a dovedení země k předčasným volbám,“ uvedl Paroubek.

Lídr ČSSD klade důraz hlavně na zvolení osob do klíčových resortů pro současné české předsednictví - premiéra, vicepremiéra pro evropské záležitosti a ministra zahraničních věcí. Podle Paroubka by mělo jít o experty s širokými znalostmi mezinárodní politiky. „Dokážu si na těchto postech představit například kariérní diplomaty,“ dodal.

  • Koalice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/743/74289.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/771/77090.jpg