KDU-ČSL se chystá na předčasné volby

Praha - Celostátní výbor KDU-ČSL dnes doporučil širšímu vedení strany zvážit přesun stranického sjezdu z druhé poloviny června na termín před evropskými volbami. Volební sjezd KDU-ČSL by se tak nejspíš odehrál na úplném konci května. Strana se také začíná připravovat na předčasné sněmovní volby, které by se podle dohody lídrů parlamentních stran měly uskutečnit v říjnu. Volební program KDU-ČSL má vzniknout do konce dubna.

Lidovci už jednou termín sjezdu posunuli, a to ze září. Předseda strany Jiří Čunek po jednání výboru uvedl, že poslední přesun na květen vedení zvažuje kvůli předčasným volbám. Od sjezdu se totiž budou odvíjet lhůty pro sestavení kandidátek.


Celostátní výbor se dnes také usnesl, že považuje za odpovědné, aby současná vláda dokončila předsednictví EU, řešila dopady krize na občany a prosadila ratifikaci Lisabonské smlouvy v Senátu. Čunek zdůraznil, že jeho strana trvá na dohodě všech demokratických stran na přechodném uspořádání české politické scény poté, co sněmovna minulé úterý vyslovila vládě nedůvěru. Jednáním s předsedy ostatních stran pověřil výbor Čunka. Krajské organizace KDU-ČSL by se pak měly začít připravovat na předčasné volby.

O místě a sjezdu rozhoduje celostátní konference KDU-ČSL jako nejvyšší orgán strany mezi kongresy. Příští zasedání má naplánované na pondělí 6. dubna.