Soud otevřel kauzu Rosnerových, oba trvají na nevině

Vyškov - Soud ve Vyškově začal projednávat případ údajného týrání v pěstounské rodině Rosnerových ze Slavkova u Brna. Obžalováni jsou z něj manželé Blažena a Lubomír Rosnerovi. Podle obžaloby se chovali ke svěřeným dětem „téměř denně zle a bezcitně“, a to „po stránce psychické i fyzické“. Případ bude řešit soudce Karel Menšík; pokud manžele uzná z týrání dětí vinnými, hrozí jim dva až osm let vězení.

Jednání u vyškovského soudu začalo čtením obžaloby manželů, kteří údajně v letech 2001 až 2006 týrali některé své svěřené děti. Soudce si předvolal poškozené děti, učitele ze základní školy ze Slavkova u Brna a také jejich ošetřující lékaře.

Podle obžaloby manželé děti údajně fyzicky i psychicky týrali, vulgárně jim nadávali, bili je a vyhrožovali jim návratem do ústavu, když týrání prozradí. Necitlivého chování k dětem se prý Rosnerovi dopouštěli od roku 2001 do roku 2008. Jednomu z dětí například vulgárně nadávali a ponižovali ho pro jeho postižení. Vyhrožovali mu bitím a umístěním do blázince. Bili ho po hlavě, prutem, smetákem, bambusovou tyčkou, uvedla státní zástupkyně.

Rosner podle obžaloby údajně týrané děti při konfliktu držel pod krkem, rdousil a tahal za vlasy. Při incidentech také podle státní zástupkyně držel děti v poloze vleže, aby se nemohly bránit, a Rosnerová je bila lískovým prutem. Dětem oba trestáním způsobili oděrky, hematomy a někdy krvácející rány, které jim pak Rosnerová ošetřovala, uvedla státní zástupkyně.

Manželé obvinění shodně odmítli

Rosnerová dnes vypověděla, že děti pouze vychovávali, ale netýrali. Odmítla tvrzení, že děti trestali bitím jakýmikoli předměty, až na vrbový proutek. Pro výchovu jednoho z dětí při záchvatech to prý doporučil neurolog. „Kdybych dítěti rozsekla zadek do krve, tak by to tam muselo být vidět. Žádný z lékařů takové následky bití nenašel,“ uvedla Rosnerová v reakci na obžalobu. Manžel se k ní připojil.

Rosnerová uvedla, že kdo prý nikdy nevychovával postižené děti, nemůže jejich situaci pochopit. Manželský pár byl za obětavou péči o děti obdivovaný. Dvojice si brala z ústavu hlavně děti, které by se kvůli svému zdravotnímu stavu pravděpodobně do rodiny nedostaly. Za 26 let pěstounské péče prošlo domácností manželů 15 dětí. Část dospělých dětí od rodiny odešla, část jich zůstala.