Dneškem se začínají vydávat nové pasy

Praha - Dneškem se začínají vydávat nové pasy s biometrickými údaji. Kromě obrazu obličeje na nich budou i otisky prstů. Ty budou snímat přímo pracovníci obecního úřadu. Zákonná lhůta pro vydání nového pasu bude stejná jako doteď, tedy 30 dní. Nezmění se ani správní poplatek. Za vydání dokladu zaplatí lidé 600, děti do patnácti let 100 korun. Cestovní pasy si není nutné měnit hned. Se staršími doklady ale mohou vzniknout problémy v USA nebo Kanadě.

České úřady vydávají pasy s biometrickými údaji již od září roku 2006, na jejich čipu byla zatím nahrána jen digitální fotografie. Podle norem Evropské unie přibude ještě druhý údaj - otisky prstů. Cílem této změny je účinnější ochrana proti padělání. Podle informací od úředníků, kteří už prošli školením, bude vydání nového pasu trvat přibližně dvacet minut. Neznamená to ale, že si žadatelé nový doklad hned odnesou. Informace se budou nejdřív odesílat do centrální pražské databáze. Teprve poté zpět na úřad, který má na vydání pasu měsíční lhůtu.

Postup vydávání nových pasů bude složitější

Vydávání nových cestovních pasů se v řadě úkonů změní. Nově je budou vydávat pouze obce s rozšířenou působností, v Praze potom určený úřad městské části a v Brně, Ostravě a Plzni magistráty. Žadatel se musí dostavit osobně se stanovenými doklady na daný úřad. Zároveň již nebude muset předkládat žádost o vydání pasu ani fotografii. Veškeré úkony provede úřad s využitím informačních systémů evidence obyvatel a evidence cestovních dokladů. Žadatel potvrdí podpisem správnost údajů a souhlas s výrobou pasu na vytištěné variantě elektronicky zpracované žádosti.

Nové pasy se budou vydávat občanům starším pěti let. Na rozdíl od pasů pro dospělé, které mají platit deset let, bude jejich platnost poloviční, tedy pětiletá. Záleží ale na rodičích, zda svým dětem mladším deseti let nechají pas vystavit. I nadále je mohou mít zapsané v tom svém. Dětem do pěti let se budou i nadále vydávat cestovní pasy bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji s dobou platnosti na 1 rok.

Pasy se zatím nemusí měnit

Měnit stávající pasy bude nutné až ve chvíli, kdy skončí jejich platnost uvedená v konkrétním dokladu. Do původně vyznačené doby budou platit nejen pasy vydané od září 2006 (tedy s digitální fotografií), ale také starší cestovní doklady včetně zelených pasů s lepenou fotkou. Postupně by však mělo přibývat zemí, které budou požadovat novější pasy. V současnosti můžete mít se staršími doklady problémy jen v USA nebo Kanadě.

I nadále bude možné zažádat si o vydání takzvaného „blesk“ pasu. Úřad ho vydává jen na půl roku a neobsahuje ani strojově čitelná data natož biometrické údaje. „Neplatí tedy pro USA a Kanadu. Navíc s nimi lidé mohou mít problémy i v dalších státech, které vyžadují dobu platnosti minimálně půl roku od vstupu do země,“ dodává Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra podle serveru Aktuálně.cz.

Vydáno pod