Kvůli Obamovi čekají Pražany omezení na Hradčanech, Vyšehradě a Evropské

Praha - Už za tři dny navštíví Česko americký prezident Barack Obama. Návštěva se neobejde bez bezpečnostních a dopravních opatření, které potrvají od sobotního rána devíti hodin do nedělních osmi hodin večer. Veřejnosti se dotkne hlavně jeho sobotní přílet a nedělní veřejný projev na Hradčanském náměstí. Kapacita náměstí čítá až několik desítek tisíc lidí, kteří ale budou muset počítat s přísnými bezpečnostními prohlídkami. Nebudou si moci například ani vzít mobilní telefon, fotoaparát, deštník nebo batoh. Obama se pak zúčastní v Kongresovém centru summitu EU-USA, poté Česko opustí.

Nejmocnější muž planety přiletí do Česka v sobotu kolem půl páté odpoledne. Večer bude mít soukromý program, v neděli ráno navštíví prezidenta Klause na Pražském hradě a poté v deset hodin přednese projev na Hradčanském náměstí. Bude to jeho první veřejný projev v Evropě od lednové inaugurace. Obama požadoval, aby měl za zády panorama Prahy. Pokud bude pršet, mohl by se přesunout do Černínského paláce, kde sídlí Ministerstvo zahraničních věcí. Podle předpovědi počasí totiž přeháňky nejsou vyloučeny.

INFORMACE o návštěvě Obamy a jejím dopadu na veřejnost

web českého předsednictví
stránky pražského magistrátu
stránky policie  

informační telefonní linka magistrátu: 800 100 991
informační telefonní linka dopravního podniku: 800 191 817

Nerudovkou se na Hrad nedostanete 

Lidé mohou na vyhrazená místa na Hradčanském náměstí přicházet už od nedělních sedmi hodin ráno. Příchod bude možný pouze ulicemi Loretánská a Kanovnická, Nerudova ulice bude sloužit pouze pro VIP hosty, a proto bude pro veřejnost uzavřena. Dopravní podnik zřídil speciální tramvaj č. 32, která bude cestující přepravovat od stanice metra Malostranská na Pohořelec a posílí tím stávající linku 22. Nejlépe se na Hradčanské náměstí lidé dostanou, když vystoupí v zastávkách Brusnice nebo Pohořelec. 

Lidé by s sebou neměli nosit mobilní telefony, fotoaparáty, batohy, jakékoliv zbraně, ale i transparenty, deštníky, objemné předměty, kola, zvířata, laserová ukazovátka. Všechny tyto věci budou na místě zabaveny bez možnosti si je později vyzvednout. Každý, kdo si přijde Obamu poslechnout, musí projít bezpečnostním rámem, kterých bude na místě dvacet. Dopoledne by měla být posílena i MHD, aby se zájemci mohli na místo dostat. Na místě pak bude k dispozici občerstvení a mobilní toalety, čekání na Obamu by měl zpříjemnit kulturní program.

Seznam zakázaných předmětů…

…během projevu Baracka Obamy na Hradčanském náměstí:

▪ mobilní telefony
▪ fotoaparáty
▪ střelné a jiné zbraně, střelivo
▪ výbušniny
▪ cedule a transparenty
▪ velké obaly
▪ přenosné chladničky, termosky a lahve
▪ batohy
▪ deštníky
▪ laserová ukazovátka
▪ větší předměty jako schůdky, židle
▪ jízdní kola
▪ další předměty, které je možné považovat za bezpečnostní riziko
▪ zvířata (kromě slepeckých a asistenčních psů)

Návštěva Obamy zkomplikuje dopravu 

Dopravní opatření budou platit od sobotního rána devíti hodin do nedělních osmi hodin večer. Bude omezen automobilový provoz a částečně i MHD. Ruzyňské letiště bude během Obamova příletu asi na třicet minut uzavřeno, následná omezení se dotknou ulice Evropské, kde může být provoz přerušen i na několik desítek minut, než se celá prezidentova kolona přesune z letiště. V této souvislosti policie varuje, aby lidé například neotvírali zbytečně okna a chovali se normálně, aby zbytečně nevzbudili paniku. Přesuny delegací během dne by pak vážněji dopravu komplikovat neměly.

V neděli během summitu USA-EU může být i na chvíli přerušen provoz metra na trase C nebo bude omezen výstup. Bude uzavřen vjezd na Pankrácké náměstí. Pražané, kteří bydlí v okolí, dostanou během čtvrtka a pátku informační letáky. „Vzhledem k tomu, že se jedná o sobotu a neděli, neočekáváme fatální dopad na MHD ani automobilovou dopravu,“ uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek.

K dispozici je až do pondělního dopoledne infolinka 800 100 991, na kterou jen v pondělí zavolalo 181 občanů. Policisté, kteří se budou o víkendu v metropoli pohybovat, budou mít dvojjazyčné letáky s informacemi. Nasazeno bude přes 4 000 policistů ze všech složek, přijedou posily i z dalších krajů a pomáhat budou i městští strážníci. V ulicích budou kromě uniformovaných mužů i kriminalisté. V pohotovosti budou i hasiči a záchranáři, bude střežen i vzdušný prostor nad Prahou.

Hrad bude částečně otevřen

Areál Pražského hradu bude i přes Obamovu návštěvu částečně otevřen. V sobotu bude přístupný od pěti od rána do pěti odpoledne. Objekty, které jsou běžně otevřeny pro veřejnost, budou přístupné od devíti do čtyř. Neplatí to ale pro chrám svatého Víta, který bude v sobotu otevřen jen od devíti do dvanácti. V neděli se areál Hradu včetně uvedených objektů otevře, jakmile to umožní „technické podmínky“ po Obamově odjezdu. Správa Pražského hradu předpokládá, že to bude kolem poledne.