Paroubek: Obě strany už si rozdělily obsazování křesel v nové vládě

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci uvedl, že už existuje předběžné rozdělení postů, která by měla v úřednické vládě obsazovat koalice a která ČSSD. Na brífinku uvedl dva příklady, ministerstvo zemědělství má obsazovat sociální demokracie, ministerstvo kultury pak koalice. Další resorty ale Paroubek odmítl říct, rozdělení prý ještě není definitivní. Některá jména se také nemusí líbit prezidentu Klausovi. Zatím také není jasné, která strana bude obsazovat post premiéra, Paroubek jen uvedl, že to musí být jméno přijatelné pro obě strany, které není svázáno s politikou.

Na výběru jmen do úřednické vlády za opozici se prý nebudou přímo podílet komunisté, Paroubek s nimi ale chce navržená jména konzultovat. „My se nebudeme tvářit, že tady ta strana neexistuje.“ Obě strany budou mít také jakési právo veta - osobnosti, které budou druhé straně vysloveně vadit, ve vládě nebudou. Kabinet by také měl zeštíhlet z 18 na 16 členů, nebudou v něm ministři bez portfeje.

Úřednická vláda se zřejmě nebude muset obávat střetů v Poslanecké sněmovně, na dobu jejího působení totiž vycházejí asi jen dvě nebo tři schůze sněmovny a ministři také budou podle Paroubka přicházet s minimem legislativních návrhů. Jedním z hlavních úkolů má být zdárné dokončení evropského předsednictví. V této souvislosti se spekulovalo, že by ve vládě zůstal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je v současné vládě jako nestraník. To ale předseda ČSSD popřel: „Pojetí zahraniční politiky Karla Schwarzenberga je pro ČSSD absolutně nepřijatelné,“ zdůraznil Paroubek.

Mezi další úkoly úřednického kabinetu má být úprava rozpočtu na rok 2009, aby byl pravdivý, připravit rozpočtu na příští rok a také aplikace
protikrizových opatřeních. „Záleží silně na její ekonomické erudici, zemi by měla v klidu dovést do předčasných voleb,“ dodal Paroubek.

Proti včerejší formulaci Mirka Topolánka, že má jít o letní překlenovací vládu, se dnes ohradil prezident Václav Klaus. „Předpokládá, že jednání o budoucí vládě jsou vážná a připomíná všem zúčastněným, že bude s politickými stranami jednat o vládě České republiky, nikoli o letní vládě,“ citoval prezidenta v tiskovém prohlášení mluvčí Hradu Radim Ochvat. K této výtce se připojil i Jiří Paroubek: „Vláda bude mít jiné úkoly, než překlenovat přes léto. Dávám přednost termínům vláda odborníků nebo úřednícká vláda.“

Vydáno pod