Topolánek nehodlá ustupovat Paroubkovu vydírání

Praha - Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) se ve svém středečním projevu odmítl nechat vydírat šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem k dalším ústupkům při jednání o vládě. Zdůraznil, že oproti Paroubkovým výrokům v médiích zatím nic není definitivní. Uvedl také, že nepřipustí podíl komunistů na sestavování kabinetu. Rovněž Topolánek trvá na formulaci „letní překlenovací vláda“, kterou kritizuje prezident Klaus.

„Jako zodpovědný politik se nicméně snažím najít takové řešení, které bude v zájmu nikoli jen ODS, ale všech občanů. Právě proto se však odmítám nechat dál vydírat,“ uvedl ve svém prohlášení premiér Topolánek. Dodal, že společně se šéfy koaličních stran a předsedou opoziční ČSSD dospěli možná pouze k dílčím závěrům případné dohody.

I když už to v úterý večer vypadalo, že se koalice s ČSSD shodly na základních rysech vlády, po středečním mimořádném jednání poslaneckého klubu ODS se začaly kývat i základy této dohody. Topolánek si totiž na klubu vyslechl kritiku za přilišné ústupky Paroubkovi a hlavně varování: s komunisty nechceme mít nic společného. „Domnívám se, že není možné ponechat Jiřího Paroubka jako toho, kdo nic nezpůsobil, a začít se s ním bavit o tom, že on by teď mohl začít diktovat, jaká má teď případně být vláda a v jakém má být složení,“ uvedla místopředsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Po jednání klubu už proto Topolánek prohlašoval, že v situaci, kdy dohoda není ani dojednána, ani podepsána, ČSSD svými veřejnými prohlášeními, požadavky a konkrétními jmény zvyšuje již tak silné politické napětí. „Každý, kdo tak činí, musí činit s vědomím, že tím možnost jakékoli dohody vzdaluje a přebírá tak plnou odpovědnost za případný krach jednání a prohloubení politické krize,“ dodal premiér.

Premiér vyzval Paroubka, aby v případě, že už má spolu s komunisty 101 poslaneckých hlasů, požádal prezidenta o pověření sestavit vládu. Sám Topolánek odmítl pověření k jiné než překlenovací vládě, stejně tak podíl komunistů na takové vládě a jakékoli personální spekulace. Premiér je podle svých slov připraven pokračovat v jednání o podobě přechodného kabinetu v pátek po svém návratu z londýnského summitu nejsilnějších světových ekonomik G20.

Paroubek v pořadu Události, komentáře:

O jednání s komunisty: „Já budu ty naše návrhy ještě nějakým způsobem konzultovat jednak s komunisty, jednak s demokratickou stranou zelených.“

O dohodě politických stran do konce týdne: „Do konce tohoto týdne, včetně soboty a neděle, jsme schopni se dohodnout na funkční vládě i jejím základním programovém nárysu.“

O personálním obsazení nastupující vlády: „To musí být vyníkající znalci zahraniční politiky, řekl bych přímo aspoň část z nich kariérní diplomaté.“

Topolánek trvá na označení „letní překlenovací vláda“

Topolánek také trvá na pojmu „letní překlenovací vláda“, který kritizoval prezident Václav Klaus. „Budu to nazývat zásadně letní překlenovací vládou, protože to má přesně tento charakter,“ zdůraznil premiér.