Soud potrestal účetní, která okrádala základní školu

Pardubice - Okresní soud uložil podmínečný trest a zákaz činnosti bývalé účetní pardubické Základní školy Benešovo náměstí Mileně Nikodémové. Školu měla okrást o více než 1,5 milionu korun. Navzdory pravidelným kontrolám hospodaření na to ale nikdo nepřišel. Nyní musí celou škodu nahradit.

Soud se zabýval pouze krádežemi z let 2003 až 2006, je však pravděpodobné, že účetní už kradla dříve. Nevedla žádné účetnictví, ale přesto se jí podařilo vše několik let skrývat jak před ředitelem, tak i před magistrátní komisí - to přišlo i soudu podivné. „Účetnictví prakticky vedeno nebylo, doklady byly poházené jen v nějaké krabici od banánů,“ potvrdil soudce Petr Vaněček. Na celou zpronevěru se přišlo až ve chvíli, kdy nastoupila na mateřskou dovolenou.

Díky jejímu chování škola neměla peníze na učebnice, platy zaměstnanců a má dluhy za zdravotní i sociální pojištění. Bývalá účetní si nechávala dokonce i peníze žáků určené na lyžařský výcvik. Nyní bude muset podvodnice škodu zaplatit, z poloviny se tak už stalo. Navíc soud ekonomce udělil dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a pět let nesmí vykonávat činnost účetní.

Soud zároveň zastavil trestní stíhání bývalého ředitele školy Karla Žemličky, který svojí údajnou nedbalostí umožnil ekonomce, aby mohla školu okrádat.