Královéhradecký IDS se v září rozšíří

Hradec Králové – Integrovaný dopravní systém v Královéhradeckém kraji (IREDO) se v září rozšíří do dalších oblastí. S jednou přestupní jízdenkou by potom měli autobusem a vlakem nově jezdit cestující z Novoměstska, Dobrušska, Jaroměřska, Novobydžovska, Jičínska, Krkonoš a Podkrkonoší. Zásadní změnu by mělo rozšíření IDS přinést zejména do autobusové dopravy, která bude jezdit v tzv. taktu, tedy s pravidelnými intervaly po celý den. Kraj si od rozšíření integrované dopravy slibuje až 20milionovou každoroční úsporu na provozu autobusů.

Hlavní úspory kraj dosáhne tím, že počet autobusů k obsloužení území sníží ze 179 a 143 vozů. Nižší počet autobusů by však měl najezdit více kilometrů. Většina autobusů má být také menšího typu s nižšími provozními náklady.

V minulých letech kraj obdobnou integraci již zavedl na Broumovsku, Náchodsku, Rychnovsku a Červenokostelecku. Kraj tvrdí, že integrace přinesla s více spoji nárůst cestujících.

Hradecký kraj letos na zajištění dotovaných autobusových a vlakových spojů počítá v rozpočtu s výdajem přes 570 milionů korun. Z toho dotace autobusové dopravní obslužnosti činí zhruba 243 milionů korun.

Vydáno pod