ČD: Železnice byla v roce 2008 bezpečnější než dříve

Praha – Železnice byla v roce 2008 bezpečnější než v předchozích letech. Samy České dráhy nesly odpovědnost za 271 nehodách, to je o několik set méně než předloni. Informovaly o tom České dráhy v tiskové zprávě. Přesto zůstává loňský rok výrazně poznamenán nehodou vlaku z Krakova do Prahy, v němž po nárazu do spadlého mostu u Studénky zemřelo osm cestujících. Pod koly vlaků zahynulo loni také 178 sebevrahů a na přejezdech zemřelo 44 cestujících.

Českým drahám byla loni připsána vina na 271 mimořádných událostech, většinou se jednalo o méně závažné události. Při těchto nehodách ovšem bylo také zraněno dvanáct lidí a jeden člověk zemřel. Kvůli ČD se loni na železnici stala škoda za 57 milionů korun z celkových 310 milionů.

Výrazná zpoždění loni vznikala kvůli sebevrahům a také po nehodách na přejezdech. Podle Českých drah jich bylo méně než předloni, pokles byl ale jenom malý.„V roce 2008 jsme šetřili 218 nehod na přejezdech, o šestnáct méně než v roce 2007. Přesto jsou následky stále tragické. Bylo při nich usmrceno 44 osob a dalších 113 lidí bylo zraněno,“ uvedl ředitel Inspektorátu bezpečnosti železniční dopravy ČD Vítězslav Lössel.