Zdražilo MHD v Olomouci a Karlových Varech

Olomouc/Karlovy Vary – V několika českých městech je ode dneška dražší městská hromadná doprava. Více peněz zaplatí lidé za cestování v celém Integrovaném dopravním systému Olomouckého kraje, průměrně jizdenky stojí asi o desetinu více než dosud. Změna se přímo týká také městské hromadné dopravy v Olomouci, Prostějově a Přerově, které jsou součástí IDSOK. O čtyři koruny zdražily také jízdenky na městské autobusy v Karlových Varech, kde ovšem nově jezdí zdarma školáci a důchodci.

Výše jízdného v IDSOK je závislá na počtu projetých územních zón, kterých je v kraji 24. Jednozónová jízdenka pasažéry dosud stála sedm korun, nyní zdražila o korunu. Dvouzónová podražila o dvě koruny
na 14 korun a jedenáctizónová o pět korun na 73 korun.

V olomoucké MHD podražilo základní jízdné o dvě koruny na 12 korun. Více peněz zaplatí také cestující, kteří využívají časové jízdenky. Za měsíční nově platí 300 korun, o 60 korun více než doposud. V přerovské a prostějovské městské hromadné dopravě se zvedlo základní jízdné shodně o korunu na osm korun.

Zvýšení cen jednotlivých jízdenek v karlovarské MHD má částečně kompenzovat očekávaný pokles tržeb po úpravě tarifu pro nově zavedené junior a senior pasy, uvedl ředitel městského dopravního podniku Pavel Bohánek. Školáci od šesti do 15 let a důchodci nad 70 let zaplatí pouze roční evidenční poplatek 200 korun. „Pokud lidem zůstaly jízdenky se starou cenou, mohou je v dubnu ještě použít, aniž by si museli připlatit. V prodeji jsou ale už pouze nové,“ řekl Bohánek.

Ceny za různé druhy časového jízdného, například měsíčního a čtvrtletního, zůstanou beze změny. Základní měsíční časová jízdenka bude dále za 330 korun. Cestujících, kteří časové jízdné v MHD využívají, je podle Bohánka většina. Proto se neobává toho, že po zdražení přijde MHD o cestující.

Vydáno pod