ROPID chce mít v Praze více midibusů

Praha – V pražské městské a příměstské hromadné dopravě by se mělo v budoucnosti objevovat více malých autobusů, tzv. midibusů. Společnost ROPID, která organizuje dopravu ve městě a okolí, by uvítala jejich nasazení především na méně obsazených spojích na okraji metropole. V současnosti jezdí midibusy na linkách 291 na Novém Městě, 151 z Českomoravské do Čakovic a také na znovuzavedené lince 236 ze Zámků do Podhoří.

„Do budoucna počítáme se zvětšením flotily midibusů. Našli bychom pro ně určitě využití,“ řekl mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený. Podle něj je ale pro dopravní podnik v současnosti prioritou obnova autobusového vozového parku. Dopravce má zatím k dispozici šest midibusů.

Podle vedoucí odboru přípravy provozu Markéty Hlaváčkové stojí jeden midibus pět milionů korun, obyčejný autobus osm milionů. „Také spotřeba nafty je znát,“ řekla. První midibusy se objevily na lince 291 vedené uličkami pražského Nového Města v roce 2005.

Nová linka 236 bude jezdit ze Zámků přes Bohnice do Podhoří, a spojí tak konečné autobusů 102 a 112. Pro obyvatele Bohnic se tak zjednoduší cesta autobusem do zoologické či botanické zahrady v Troji. Zovuzavedení linky 236, která dříve jezdila z Bohnic do Zámků a byla posléze nahrazena linkou 102, je součástí změn autobusové dopravy mezi Holešovicemi a Kobylisy.

Ty nadále nebude o víkendu spojovat linka 102, která bude v sobotu a neděli začínat až v Kobylisích. Zejména lidem bydlícím mezi holešovickým nádražím a Bulovkou se tak ještě více zkomplikuje cestování městskými autobusy.