Zdravotnická centra dostanou od ministerstva 2 miliardy

Praha - Téměř dvě miliardy korun dostanou na modernizaci a obnovu technického a přístrojového vybavení traumatologická a onkologická centra při fakultních a krajských nemocnicích. Ministryně v demisi Daniela Filipiová (ODS) dnes oznámila, že její rezort vybral 24 projektů, které ještě letos dostanou peníze z Evropské unie. Hejtman pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) dnes oznámil záměr žalovat ministerstvo za rozhodnutí, kvůli němuž krajská nemocnice nedosáhla na evropské dotace.

„Modernizace v oblasti bezpečnosti provozu a přístrojového vybavení za 1,95 miliardy korun bude provedena podle nejnovějších standardů Evropské unie. Všem pacientům bude na všech specializovaných pracovištích garantována špičková péče,“ uvedla Filipiová.

Náměstek Marek Šnajdr:

„Již letos budou použity nové přístroje k léčení prvních pacientů, což znamená, že k významnému zkvalitnění péče dojde v rekordním čase.“

První náměstek Marek Šnajdr upřesnil, že 85 procent peněz půjde z Evropského fondu pro regionální rozvoj a 15 procent ze státního rozpočtu.

Komise složená ze zástupců odborných lékařských společností, ministerstva zdravotnictví, Asociace krajů ČR, Svazu měst a obcí a zástupců nevládního neziskového sektoru doporučila 24 projektů z celkových 34 žádostí, které reagovaly na výzvu ministerstva z května loňského roku.

Pardubické centrum chce ministerstvo žalovat kvůli znemožnění čerpat dotace

Pardubická nemocnice zažaluje ministerstvo zdravotnictví. Jeho rozhodnutím totiž přišlo onkologické a traumatologické centrum o označení špičkového zařízení a tím i o možnost žádat o evropské dotace. Pardubický kraj vyčíslil ztrátu na téměř 160 milionů korun.

Hejtman Radko Martínek (ČSSD) řekl, že správní žalobu předají právníci Nejvyššímu správnímu soudu v pátek. „Ministerstvo se chová skandálně, nerespektuje zákon, nerespektuje to, že jsme zodpovědni za zdraví lidí. Nerespektuje to, co říká, co slibuje,“ kritizoval vedení rezortu Martínek.

„Toto není cesta, jak se vypořádat s nedostatky, které audit nalezl. Určitě bych doporučil zaměřit se na odborné kvalitativní důvody, které se nedají nahradit právnickými akty,“ reagoval náměstek Šnajdr. Zdůraznil, že audit vycházel z evropských kritérií.

Vydáno pod