Vyfotit si Obamu během projevu bude nakonec přece jen možné

Praha - Mobily, klíče a fotoaparáty si lidé na pražský projev amerického prezidenta Baracka Obamy na Hradčanském náměstí mohou nakonec přinést. Informoval o tom ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby Lubomír Kvíčala. Popřel tak středeční informaci policejního prezidenta Ivana Bílka, podle které měly být mobily a fotoaparáty zakázány. Celý seznam zakázaných věcí je na stránkách americké ambasády.

„Lidé budou vpuštěni s fotoaparáty, kamerami i mobily poté, co projdou detekčními rámy a zjistíme, že přístroje opravdu slouží svému účelu,“ řekl Kvíčala. Na projev se podle něj dostanou i invalidní lidé s vozíčky nebo berlemi. Americké velvyslanectví v Praze zveřejnilo předměty, které si příchozí nesmějí přinášet. Mobilní telefony, klíče ani fotoaparáty mezi nimi nebyly; lidé by ale měli omezit počet věcí, které si vezmou s sebou.

Obama v české metropoli promluví ke světu po návštěvě u prezidenta Václava Klause na Pražském hradě. Lidé mohou na vyhrazená místa na Hradčanském náměstí přicházet už od sedmi hodin ráno. Americké velvyslanectví doporučuje z bezpečnostních důvodů brzký příchod, který bude umožněn ulicemi Loretánská a Kanovnická. Vystoupení na náměstí by mohlo přihlížet až 30 000 lidí.

Americký prezident stráví v metropoli skoro den. Jeho návštěvu provázejí nejvyšší bezpečnostní opatření, omezena bude také doprava v některých částech Prahy - hlavně na Evropské, na Hradčanech a u Kongresového centra. Obama přiletí v sobotu odpoledne, večer bude mít soukromý program, v neděli ráno navštíví prezidenta Klause na Pražském hradě a poté přednese projev na Hradčanském náměstí. Následně se zúčastní v Kongresovém centru summitu EU-USA, kde pak na tiskové konferenci vystoupí společně s českým premiérem Mirkem Topolánkem a šéfem Evropské komise José Barrosem. Poté Obama zamíří do turecké Ankary.

Obamův Cadillac je už v Praze

Politické delegace a doprovod amerického prezidenta budou při návštěvě Prahy vozit limuzíny BMW a Audi. Zatímco vozy bavorské značky si objednalo velvyslanectví USA, auta se čtyřmi kruhy ve znaku jsou určena pro evropské státníky. BMW Group Česká republika poskytne flotilu třiceti vozů řady 7 a X6. Audi pro summit poskytlo třicet sedm limuzín A8 ve verzi Long. Auta mají být k dispozici nejvyšším představitelům členských států EU.

Samotný Obama by měl po Praze jezdit ve speciálně upravené limuzíně Cadillac dovezené z USA. Ta už dnes dorazila do Čech nákladním speciálem americké armády spolu s dalšími vozy prezidentské kolony. Prezidentské limuzíny jsou kvůli bezpečnosti dvě. Prezidentská limuzína má silné pancéřování a podle všeho odolá útoku protitankové střely a explozí miny. Vojenské speciály už do Prahy asi týden přivážejí i další techniku, která je nutná k zabezpečení ochrany americké hlavy státu.