Vlastimil Tlustý povede Libertas.cz do boje o Evropský parlament

Praha - Politická strana europoslance Vladimíra Železného Libertas.cz dnes představila kandidátní listinu pro červnové volby do Evropského parlamentu. Jejím lídrem se stal poslanec Vlastimil Tlustý, kandidátem za stranu bude také Jan Schwippel. Tlustý dnes řekl, že ODS pod vedením Mirka Topolánka opustila linii původní evropské politiky a nazval lidi okolo bývalého premiéra za „eurohujery“.

„Nyní jsem ve zcela nové roli, kdy po 18 letech působení na kandidátkách ODS dnes vystupuji v roli lídra kandidátky Libertas.cz pro volby do Evropského parlamentu,“ uvedl Tlustý.

„Jsem přesvědčen o tom, že je to právě strana Libertas.cz, která přebírá části principů a programu Občanské demokratické strany, které byly vedením Mirka Topolánka opuštěny,“ uvedl Tlustý s tím, že v rámci Libertas.cz chce nabídnout české veřejnosti to, co ODS započala, v čem však nyní nepokračuje.

Jan Schwippel:

„My jsme jako olivy, protože to nejlepší z nás dostanou, teprve když nás drtí.“

Jan Schwippel na svém vystoupení rovněž kritizoval prolisabonský přístup současné ODS a připomněl původní kritiku smlouvy ze strany občanských demokratů, která podle Schwippela prohlašovala, že na Lisabonskou smlouvu doplatí malé a střední státy ztrátou své suverenity.

Libertas.cz je pobočkou strany irského milionáře Ganleyho

Železný, který byl před pěti lety zvolen do Evropského parlamentu za Nezávislé, zaregistroval stranu Libertas.cz na českém ministerstvu vnitra již v lednu. Zakladatelem euroskeptického panevropského hnutí Libertas.eu, které vystupuje zejména proti Lisabonské smlouvě, je irský milionář Declan Ganley. Mluvčí Libertas.eu Anita Kellyová v únoru prohlásila, že Ganleyho strana uznává Železného Libertas.cz jako svou pobočku a nepovažuje ji za rivala.

Vlastimil Tlustý:

„Je mi velice líto, že od kladiva Evropy, jak původně ODS vypadala, se z ní a jejího vedení stali eurohujeři, lidé, kteří evidentně prodávají zájmy České republiky za výlučně své osobní zájmy.“

Tlustý a Schwippel dlouhodobě kritizovali politiku vedení ODS. Schwippel kvůli neshodám opustil loni v září poslanecký klub strany, Tlustý z něj byl vyloučen po vyslovení nedůvěry vládě. Oba čelí výzvám svých stranických kolegů, aby ze strany odešli, a hrozí jim vyloučení.

„Já mám pozastavené členství (v ODS) v souladu se stanovami. To znamená, že nemůžu volit, nemohu být volen, nemohu hlasovat,“ řekl Tlustý. Stranické stanovy ale neznají status pozastavení členství, které si někdo sám pozastaví, sdělil již dříve předseda středočeské ODS Petr Bendl. Tlustý je tak podle vedení občanských demokratů nadále členem ODS a je možné ho vyloučit.

Poslanec ODS Jan Schwippel, jehož hlas pomohl svrhnout Topolánkovu vládu
Zdroj: ČT24