Zemřel František Oldřich Kinský, soudy o majetek budou zřejmě pokračovat

Praha - František Oldřich Kinský, který se u českých soudů po léta domáhal navrácení rodového majetku svých šlechtických předků, ve středu zemřel. Jeho skonu předcházela dlouhá a těžká nemoc, sdělil Kinského advokát Jaroslav Čapek s tím, že kníže strávil své poslední dny v Argentině. Jeho pohřeb by se však zřejmě měl konat v České republice.

Podle právníka se nástupcem Kinského stal jeho syn Karel, který bude pravděpodobně ve snaze získat nemovitosti dále pokračovat. „Již dříve se účastnil sporů po boku svého otce,“ řekl Čapek, který si prý nedovede představit, že by Karel Kinský jako právoplatný dědic majetku otcův boj vzdal.    

Kinský, který zemřel ve věku 72 let, se s Českou republikou soudil či soudí například o zámky v Cholticích na Pardubicku a Šlapanicích na Kladensku nebo o pražský palác Kinských. Prostřednictvím svých právníků pak podal již více než 160 ústavních stížností týkajících se jeho snahy o navrácení majetku. Soud však drtivou většinu jeho podnětů odmítl jako zjevně neoprávněné.   

Kinský podle dostupných informací podal u různých českých soudů přinejmenším 157 žalob kvůli majetku v údajné hodnotě 40 miliard korun. Zabývaly se jimi soudy po celé republice - například v Děčíně, Hradci Králové, Chrudimi, Kladně, Litoměřicích, Pardubicích, Praze, Rakovníku a Ústí nad Orlicí. Přiřkly mu však jen nepatrnou část nemovitostí, o které žádal. Konkrétně šlo o pozemky, les a park u Chocně Ústeckoorlicku a náhrobní kapli ve Veltrusech na Mělnicku.

Kinského rodiče o něj přišli po druhé světové válce na základě Benešových dekretů, protože údajně kolaborovali s nacisty. Právníci ale tvrdí, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je nevlastnil Kinského otec, ale v té době nezletilý František Oldřich, jenž nekolaboroval a měl českou národnost.

Tento argument však Kinskému v jeho sporech příliš nepomohl. Ústavní soud totiž v listopadu 2005 rozhodl, že není možné domáhat se majetku zabaveného před rokem 1948 jinak než podle restitučních zákonů, které nelze obcházet žalobami na určení vlastnictví. Od té doby začaly soudy jeho žaloby odmítat. Kníže se kvůli přím o majetek bez úspěchu obrátil i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Kinský se v roce 1940 odstěhoval do Jižní Ameriky. Žil převážně v
Argentině, kde založil a provozoval cestovní kancelář se zaměřením na
lovecké výpravy. V Argentině vlastnil nepříliš rozsáhlý majetek, lépe na
tom byl v Rakousku, kde v roce 1986 prodal za přibližně 81 milionů korun
rodový palác ve Vídni. 

Zámek v Heřmanově Městci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod