Nová vyhláška umožní dvojjazyčné názvy obcí a zavede nové značky

Praha – Nová vyhláška ministerstva dopravy zavede možnost označit obec v jazyce národnostní menšiny. Na setkání s novináři to uvedl ministr dopravy Petr Bendl. Podle něj jde o požadavek Evropské unie. Novinkou je také zkrácení platnosti značky Zimní výbava do konce března. Vyhláška zavede i několik nových dopravní značek včetně té, která informuje o úseku, kde měří rychlost městská policie. Vyhláška bude platit od 21. dubna.

„Nemyslím, že by se s tím roztrhl pytel,“ uvedl Bendl k dvojjazyčným značkám. Zájem prý projevily některé obce na Náchodsku, kde by šlo o polský jazyk.

Vyhláška také zavede nové dopravní značky Pohyblivý most, Jízda cyklistů v protisměru, Silniční kaple nebo Truckpark. Ve sbírce vyjde také grafická předloha značek měření rychlosti.

Zásadní změnou je zkrácení doby platnosti značky, která nařizuje vybavení vozidla zimními pneumatikami. Původně platila od začátku listopadu do konce dubna, nově to bude do konce března. Správce silnice bude mít i nadále možnost upravit její platnost doplňkovou tabulkou. „Když to zimní období bude tvrdé, tak bude muset být tvrdší i správce,“ řekl ministr.