Do čela DB se zřejmě postaví manažer Daimleru

Berlín – Novým generálním ředitelem Německých drah (DB) se zřejmě stane Rüdiger Grube. Dosavadní člen představenstva automobilového koncernu Daimler má podporu spolkové vlády. Sedmapadesátiletého Grubeho navrhne dozorčí radě společnosti na post generálního ředitele německý ministr dopravy Wolfgang Tiefensee, potvrdilo dnes ministerstvo. Německý dopravce je podobně jako České dráhy akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví státu. Jeho dosavadní generální ředitel Hartmut Mehdorn v pondělí odstoupil.

Ministerstvo dopravy uvedlo, že na Grubem se shodli kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie Angela Merkelová a sociálnědemokratický vicepremiér Frank-Walter Steinmeier. Grube by se měl u dráhy zároveň stát šéfem dopravní a logistické části drah (DB Mobility Logistics).

Grube je od roku 2001 členem představenstva koncernu Daimler, na který silně doléhá odbytová krize. Ve společnosti známé především produkcí luxusních automobilů Mercedes-Benz šéfuje divizi vývoje. Kromě toho je předsedou správní rady u výrobce letecké techniky EADS.

Hartmut Mehdorn, jenž Deutsche Bahn šéfoval deset let, v pondělí oznámil svůj odchod kvůli rozsáhlé aféře kolem nakládání s osobními údaji uvnitř národní železniční společnosti. Mehdorn byl jedním z nejznámějších a také nejneoblíbenějších špičkových manažerů v Německu.

Vydáno pod