Strany zveřejnily údaje o loňském hospodaření včetně sponzorů

Praha - Politické strany měly do středeční půlnoci odevzdat údaje o svém hospodaření na loňský rok. Z nich vyplývá, že dobrými hospodáři byli sociální demokraté a lidovci, kteří skončili v plusu. Naopak hospodaření ODS, KSČM a Strany zelených skončilo záporným výsledkem. Součástí údaju jsou také sponzorské dary, mezi kterými vyčnívá čtyřmilionový příspěvek Jaromíra Jágra občanským demokratům. Další hokejista Jiří Šlégr zase přispěl konkurenční ČSSD částkou 500 tisíc.

Výroční zprávu podalo do středy 81 stran a hnutí z celkových 142 registrovaných. Všechny strany zastoupené ve sněmovně podaly své zprávy letos včas, dodal předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček. Zprávu neodevzdali například Národní strana, SPR-RSČ, Severočeši.cz ani Balbínova poetická strana. Stranám, které svou povinnost nesplnily, hrozí v krajním případě dokonce zrušení. To nepřichází automaticky, ale třeba v případech, kdy politický subjekt výroční zprávu neodevzdá několik let po sobě.

Politické strany zatím nemají úplně jasno v tom, kolik peněz letos dají na kampaň před sněmovními volbami. Kvůli loňskému hospodaření by se totiž mohly některé dostat do problémů. ODS i ČSSD částku tají, aby neodhalily před konkurencí své trumfy. O něco sdílnější jsou komunisté, kteří na kampaň plánují částku do 30 milionů. Strany navíc budou muset letos platit i kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

ODS

Občanští demokraté hospodařili se ztrátou 195 milionů korun. Od státu získala strana na příspěvcích 198 milionů, dalšími 75 miliony pak přispěli dárci. Hokejista Jaromír Jágr daroval čtyři miliony a třeba vlivný Topolánkův spolupracovník Marek Dalík přispěl do kasy 10 tisíci. Firma Viamont, kde dříve působil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček, poslala na účet ODS 300 tisíc.

ČSSD

Sociální demokraté naopak loni skončili 9,5 milionu korun v plusu. Celkové příjmy strany dosáhly výše přes 280 milionů, z toho 38 milionů zaslali dárci: nejštědřejší byl radní Ústeckého kraje Petr Benda, který poslal 1,1 milionu, mezi další dárce patří hokejista Jiří Šlégr s 500 tisíci a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek zaslal 250 tisíc.

KSČM

Komunisté měli loni výdaje o 32 milionů vyšší, než příjmy. Největší částku - 380 tisíc - straně poukázal poslanec Evropského parlamentu Jaromír Kohlíček. Zesnulí příznivci pak na ně pamatovali ve svých závětích. Po důchodci z Karlových Varů získala strana přes 300 tisíc, dědictvím získala i dům v Třebechovicích pod Orebem, který znalec ocenil na 800 tisíc.

KDU-ČSL

Hospodaření lidovců skončilo v roce 2008 v přebytku 27,6 milionu. Celkové příjmy strany byly 122,7 milionu, přes devět milionů získala strana od dárců. Nejvyšší příspěvek zaslal neúspěšný kandidát do Senátu Václav Horák - 450 tisíc. Poslanec Libor Ambrozek poslal na účet strany 100 tisíc, místopředseda sněmovny Jan Kasal 22 tisíc a předseda strany Jiří Čunek 15 tisíc. Z firem byla nejštědřejší společnost Ligmet z Milína, která věnovala 240 tisíc.

Strana zelených

Zelení loni skončili přes pět milionů v mínusu. Celkové příjmy strany byly ve výši 29,2 milionu - 18,2 milionu tvořily státní příspěvky, další dva miliony pak poslali dárci. Nejvyšší částku straně darovala radní z brněnského zastupitelstva Kateřina Dubská, a to 273 tisíc. Například předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, která za zelené kandidovala do Senátu, přispěla 200 tisíci, ministr Michael Kocáb poslal 74 tisíc a jeho předchůdkyně Džamila Stehlíková pět tisíc.

Z menších seskupení, která mají zastoupení v Senátu, se finančně nedařilo straně SNK ED, která loni hospodařila se ztrátou 8,5 milionu korun. Také Strana pro otevřenou společnost vykázala záporný výsledek ve výši téměř 1,5 milionu korun. Naopak Nezávislí starostové pro kraj hospodařili se ziskem přes milion korun.

Vydáno pod