Dohoda o úřednické vládě skřípe

Praha - Uvnitř koalice roste odpor proti prozatímní dohodě mezi jejími vyjednavači a Jiřím Paroubkem. Dnes se přitom mají sejít k dalším jednáním. Podle lidovců se na sestavení nové vlády příliš tlačí, zelení zase chtějí kontrolovat, kdo obsadí ministerstva, která doposud spravují. A některým občanskodemokratickým poslancům vadí samotný základ dohody - úřednický kabinet.

Z řad ODS zní hlasy o tom, že úředníky ve Strakově akademii nechtějí. Přestože je však dohoda s ČSSD na nové podobě kabinetu blízko, mají nespokojenci stále ještě možnost smést ji ze stolu. Podle slov poslance za ODS Petra Bratského bude mít rozhodně poslední slovo klub.

A výhrady k prozatímní dohodě mají i zelení. Ti by si rádi zachovali vliv na obsazování ministerstev, která teď řídí. „Vyhrazujeme si právo souhlasu se jmenováním ministrů do rezortů, za které neseme doposud odpovědnost,“ řekl předseda Strany zelených Martin Bursík. To je podle Jiřího Paroubka bláznovství.

Pokud se koalice se sociálními demokraty nedohodne, Jiří Paroubek má o dalším postupu jasno. „Oznámím prezidentu republiky, že ODS  není schopna se s námi dohodnout, a prezident republiky z toho vyvodí závěry ve smyslu ústavy,“ konstatoval předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.