Paroubek prý pozval komunisty do vlády

Předseda KSČM Vojtěch Filip přišel s tvrzením, že šéf ČSSD Jiří Paroubek nabídl komunistům možnost navrhnout své nestranické kandidáty do nastupující vlády odborníků. Vybrané osobnosti by pak oficiálně navrhli sociální demokraté. Pro Filipovu partaj je to ale podle slov jejího šéfa nepřijatelné, protože nebyla oficiálně přizvána k jednání o podobě budoucího kabinetu.

"Nepřistoupili jsme na to. Pro nás by naše zapojení bylo přijatelné jen v
případě, že bychom byli oficiálně přizváni k jednání,„ uvedl pro deník MF Dnes Vojtěch Filip. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je ve hře spíše jakési “právo veta", tedy možnost odmítnout nestranické experty, které ČSSD navrhne do vlády.

Paroubek údajně popřel, že by komunisté měli jakékoli právo veta a že by je zval do vlády. Zdůraznil, že s KSČM pouze konzultuje, což přiznal již dříve. Nicméně dodal, že „pokud nechtějí jít s nestraníky do vlády, je to jejich věc“.

Topolánek už dříve vyloučil jakoukoli podporu vládě, na jejímž sestavení by se podíleli komunisté. Část ODS se podle MfD bouří proti nejasné roli komunistů při jednání o připravované vládě.

Vydáno pod