Letos umřelo na silnicích Libereckého kraje třikrát více lidí než loni

Liberec – Zatímco v celorepublikovém souhrnu poklesl oproti loňsku v letošním prvním čtvrtletí počet mrtvých na silnicích, v Libereckém kraji se naopak ztrojnásobil. Zatímco loni zahynuli na severočeských silnicích za první tři měsíce roku tři lidé, letos jich bylo devět. Podle vedoucího dopravní policie na Českolipsku Staši Zikmunda dělají na silnicích velké problémy mladí řidiči v rychlých autech. Vedoucí dopravní policie na Semilsku Milan Čermák řekl, že "nekázeň řidičů je příšerná".

„Čechy hodnotím jako nejhorší řidiče v Evropě. Navzdory přísným postihům za dopravní přestupky jsou bezohlední, což se ukazuje například při měření rychlosti nebo při našich akcích, zaměřených na pití alkoholu. Od porušování předpisů je neodradí ani trestné body a vysoké pokuty,“ konstatoval Čermák.

Na Semilsku zemřeli letos při haváriích dva lidé, za první tři měsíce loňského roku nikdo. Na Českolipsku policisté zaznamenali čtyři oběti, loni dvě, na Jablonecku letos dvě oběti, loni žádnou. Pouze na Liberecku se statistika tragédií nepatrně zlepšila. Letos tam zahynul jeden člověk, loni dva.

„Z našich zkušeností vyplývá, že se střídají dobré roky se špatnými. A pravděpodobně jsme se ocitli ve špatné periodě,“ dodal Čermák. Za celý rok 2008 zemřeli při nehodách na Semilsku tři lidé.