Poslanec Schwippel vystoupil z ODS

Praha - Poslanec Jan Schwippel ukončil své členství v ODS. Schwippel čelil kritice svých spolustraníků kvůli tomu, že se při hlasování o nedůvěře vládě přidal na stranu opozice. K odchodu ze strany ho již vyzvali občanští demokraté v Berouně, kteří zároveň žádali, aby se Schwippel vzdal poslaneckého mandátu. To ale poslanec odmítl. Schwippel bude stejně jako jeho kolega Vlastimil Tlustý kandidovat do Evropského parlamentu za hnutí Libertas.cz, které založil Vladimír Železný.

Schwippel v rezignačním dopise uvedl, že neporušil žádný vnitrostranický
předpis a nezpronevěřil se svému svědomí ani politickému přesvědčení. Zohlednil ale usnesení oblastní rady ODS v Berouně a hrozbu širšího vedení strany, podle nějž by mohla být jeho základní organizace v Zadní Třebani zrušena, jestliže ho nevyloučí. „Nechci takto svým postupem rozhodovat za jiné o jejich členství či nečlenství v ODS,“ dodal Schwippel.

Poslanec je také přesvědčen, že v současné ODS již nemá prostor pro prosazování principů, myšlenek a stranických cílů, které platily v době
jeho vstupu do ODS v roce 1997. „Pokud by v ODS došlo v budoucnosti k vývoji, který by znamenal její návrat ke kořenům, rehabilitaci pravicového programu a původních ideálů, nevylučuji - pokud by byl o můj názor znovu zájem - svůj návrat do ODS,“ dodal.

Podle šéfa ODS Mirka Topolánka již není členem strany ani Tlustý. Serveru iDnes.cz řekl, že Tlustému i Schwippelovi členství zaniká kandidaturou za Libertas.cz. Tlustý ale tvrdí, že pozastavil členství a že je to naprosto v souladu se stanovami strany.