Média píší Obamovi kvůli náhubkovému zákonu

Praha - Zástupci předních českých médií poslali prezidentu USA Baracku Obamovi a šéfům delegací na summitu EU v Praze otevřený dopis, v němž upozorňují na tzv. "náhubkový zákon". Ten zásadním způsobem mění přístup k informacím týkajících se trestných činů. K otevřenému dopisu se podpisem připojil i šéfredaktor zpravodajství České televize Michal Petrov.

K prohlášení se kromě České televize připojily deníky Mladá fronta Dnes, Právo, Sport, Hospodářské noviny, Blesk nebo týdeníky Reflex a Ekonom.

„Občanům této země, čtenářům tisku, divákům televizí, uživatelům internetu a posluchačům rozhlasu je upíráno právo na informace,“ stojí mimo jiné v dopise. Zástupci médií zároveň poukazují na to, že silné omezení svobody slova a práva na informace vstoupilo v platnost právě v roce, kdy střední Evropa slaví 20 let od svého návratu k demokracii.

Otevřený dopis má podle nich především vyvolat diskusi o potřebnosti svobody slova, která svým významem překračuje hranice států a je jednou ze základních hodnot západní civilizace.


Nařízení o zákazu zveřejňování informací z tajných odposlechů i podrobností o obětech násilných trestných činů přišlo v platnost 1. dubna a vedle některých médií zvedla velkou vlnu nevole také u části senátorů nebo občanských hnutí. V případě nedodržení řádu totiž hrozí viníkovi pokuta ve výši až 5 milionů korun nebo pětileté odnětí svobody. Proti nařízení se obrací také Syndikát novinářů, který považuje nový řád za omezování svobody slova.

Součástí protestů proti takzvanému náhubkovému zákonu je i webová stránka www.vezenipronovinare.cz, na níž média o zákonu informují. Kvůli kontroverzní novele trestního řádu a zákona se chystá rovněž ústavní stížnost. Lidové noviny už dříve napsaly, že odpůrce novely, místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), prý sehnal 17 senátorských hlasů, kterých je pro podání ústavní stížnosti zapotřebí.