Návrh na premiéra prozatímní vlády očekává ČSSD od Topolánka

Praha - Předsednictvo ČSSD požadalo po dnešní schůzi politické grémium, aby do konce tohoto týdne ukončilo jednání s představiteli vlády Mirka Topolánka v demisi, ze kterého by vyplynul jasný politický závěr, osoba premiéra a struktura příští vlády. Návrh na post premiéra prozatímní vlády očekává ČSSD od Topolánka a jeho koalice. Jeho jméno by podle ČSSD mělo být jasné v neděli večer. Pokud nebude do neděle dohoda, pak zřejmě nebude podle slov místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha sociální demokracie v jednáních dále pokračovat.

8. května 2009 považuje ČSSD za mezní termín pro ukončení činnosti Topolánkovy vlády. Termín mimořádných voleb by měl být podle sociálních demokratů 9. a 10. října, původně se mluvilo o termínu o týden později. Nové datum považují sociální demokraté za ústupek pro ODS.

Zdeněk Škromach:

„Pokud jednání nebudou vinou Mirka Topolánka v demisi uzavřena do konce tohoto týdne, bude ČSSD nucena konstatovat, že tato jednání nemají další smysl.“

ČSSD reagovala i na dopolední prohlášení KDU-ČSL, že by současná vláda měla pokračovat až do předčasných voleb: „Pokračování vlády v demisi bez podpory Poslanecké sněmovny je ústavní i politický nesmysl,“ citoval stranické usnesení místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, podle kterého je požadavek lidovců pro stranu nepřijatelný.

Jednání bez nedělní dohody pravděpodobně ze strany ČSSD dále pokračovat nebudou: „Bude věcí pana prezidenta Klause, aby převzal tuto iniciativu. Jsme ale optimisté a věříme, že Topolánek a jeho vláda v demisi v sobě najde dostatek morálních sil na to, aby tuto situaci rychle řešila a aby neohrozila evropské předsednictví tím, že budou na jednání jezdit ministři v demisi.“


ČSSD požaduje vznik funkční překlenovací vlády, která fundovaně provede Českou republiku ještě zbytkem evropského předsednictví a bude se zabývat dopady ekonomické krize na ČR a její občany. Zároveň by měla řešit rozpočet na rok 2010 a předložit i úpravu rozpočtu pro letošní rok, který měl Kalousek podle Škromacha podat už v únoru.