Trať Kladno – Praha bude nakonec uzavřena již od dubna

Praha – Lidé dojíždějící vlakem z Rakovnicka a Kladenska do Prahy se budou muset definitivně připravit na to, že výluka na trati mezi Veleslavínem a Masarykovým nádražím začne již 26. dubna. Rozhodlo tak ministerstvo dopravy navzdory naléhání Středočeského kraje a kladenského magistrátu. Ty navrhovaly, aby byla výluka až o prázdninách. Podle úřadu je původně plánovaný termín přínosnější, protože bude moci dříve skončit tramvajová výluka na Letné a do ulice Milady Horákové se budou moci v celé její délce vrátit také auta. O tomto rozhodnutí informovalo ministerstvo v tiskové zprávě.

Ministerstvo dopravy se rozhodlo, že neodloží výluku na prázdniny, ačkoli v létě jezdí vlaky mezi Kladnem a Prahou zhruba o čtrnáct procent cestujících méně. Podle ministra Petra Bendla nebudou lidé dojíždějící na dejvické nádraží výrazně omezeni.

„Pro velkou část cestujících, kteří vystupovali na nádraží Praha-Dejvice, se podmínky zásadně nezkomplikují. Z nově zřízené zastávky Gymnazijní bude metro dostupné zcela srovnatelně. Museli jsme zároveň zvážit řadu dalších vážných argumentů, které se týkají jak Pražanů, tak Středočechů. Ty rozhodly pro dubnový termín začátku výluky,“ uvedl Bendl.

Výrazně komplikovanější cestu budou mít ovšem lidé dojíždějící až na Masarykovo nádraží. Nová zastávka bude v místě křížení trati s Gymnazijní ulicí. Odtamtud budou muset lidé dojet na metro a tím pokračovat do centra.

Výluka na trati 120 proběhne od 26. dubna do 30. června.

Vydáno pod