Česku chybí převést do národního práva 47 evropských směrnic

Praha - O dvanáct směrnic více než loni, tedy 47, schází Česku převést do národního právního řádu Evropské unie. K nejstarším patří několik směrnic o rovném zacházení pro muže a ženy, jde především o antidiskriminační zákon, který měla mít ČR ve svém právním řádu už při vstupu do EU před pěti lety. Další nepřevzaté směrnice se týkaly například zákazu používání některých látek s hormonálním účinkem v chovech zvířat, řidičských průkazů nebo jakosti vod ke koupání.

ČR si vzhledem k aktuálnímu počtu nepřevzatých směrnic pohorší v žebříčku plnění legislativních závazků státy EU. Podle vládní zprávy při posledním hodnocení Evropské komise z loňského října byla na 17. místě. Tehdy jí chybělo do českého práva převést 34 směrnic a „transpoziční deficit dosahoval 1,25 procenta“, uvádí se ve zprávě vlády s tím, že do konce listopadu bylo v databázích ISAP evidováno celkem 3137 směrnic.

Převzetí pěti směrnic podle vlády řeší novely zákonů o civilním letectví, o podnikání na kapitálovém trhu, o ochraně veřejného zdraví a o odpadech. Do této skupiny patří také novely energetického zákona nebo zákona o nakládání s těžebním odpadem, které na poslední schůzi schválila sněmovna.

Pokud ČR normy vyplývající z evropského práva nepřijme, hrozí jí série žalob od Evropské komise a pokuty. Podle únorové zprávy Evropské komise si přitom Česko polepšilo v zavádění norem EU pro vnitřní trh. Zatímco při posledním hodnocení loni v červenci bylo Česko v této oblasti na poslední 27. příčce, před koncem letošního února si o šest příček polepšilo. Chybělo mu převedení 1,4 procenta, tedy 22 směrnic. V minulém období Česko zatím nepřevedlo 2,5 procenta pravidel.

Vydáno pod