V Praze se demonstrovalo pro i proti radaru

Praha - Na pražském Palachově náměstí dnes odpoledne demonstrovalo zhruba tři sta odpůrců americké radarové základny v Česku. S projevy vystoupili například europoslanci KSČM Miroslav Ransdorf a Vladimír Remek, poslankyně ČSSD Anna Čurdová nebo režisér Zdeněk Troška. Účastníci akce, kterou svolalo sdružení Neradaru.cz, se po třetí hodině přesunuli k ambasádě USA, kde demonstraci ukončili. Navečer se na stejném místě sešli i zastánci umístění americké radarové základny. Poklidné shromáždění, které svolal aktivista Jan Šinágl, začalo po 17:00 a trvalo zhruba hodinu.

Odpůrci radaru cestou k americké ambasádě hodili do Vltavy figuríny - George Bushe a Condoleezzy Riceové. Aktivisté z hnutí Nenásilí dnes také pověsili na pražském mostě Legií transparent proti umístění americké radarové základny v Česku. Nápis „Yes, we can say no to US military base“ (Ano, můžeme říci ne americké vojenské základně) rozvinuli směrem k Žofínu, tedy s Pražským hradem za zády. Akce skončila po zhruba 45 minutách.

Na akci, která proběhla v klidu, dohlíželi strážníci a policisté z antikonfliktního týmu.

Jan Tamáš (iniciativa Ne základnám)

„My jsem tady dnes pro, abychom vzkázali Baracku Obamovi, že si nepřejeme pobyt cizích vojáků na našem území.“

Řečníci hovořili před transparentem s nápisem „Two thirds of Czechs say no to the US radar“ (Dvě třetiny Čechů říkají ne americkému radaru). „Těch několik mladých politiků, kteří prosazovali radar, už nemají právo o něm a za nás rozhodovat,“ vzkázal mluvčí Ligy starostů obcí proti radaru Jan Neoral prezidentu USA Obamovi. „Radar by byl cestou do pekel nejen pro nás, ale pro celou Evropu,“ dodal.

„Jsme stále nepoučitelní,“ řekl lidem Troška s tím, že stejně jako v minulém století pokračuje politický mocenský boj a boj „kapitálu, který tlačí svět někam, kam to normální lidé nechtějí“. Lidé podle něho chtějí žít v klidu, míru a pohodě, mít své jistoty a práci. „Věřím, že pan Obama má opravdu rozum, že se domluví se svým protějškem z Ruska, že se domluví se všemi, kteří ten rozum ještě mají, a opravdu ten svět povede jinou cestou než cestou základen a radarů,“ prohlásil režisér.

Ransdorf, který je lídrem komunistické kandidátky pro blížící se volby do Evropského parlamentu, demonstrantům řekl, že čím víc se bude NATO „roztahovat po světě“, tím rozsáhlejší budou jeho závazky, až to jednou přesáhne jeho možnosti. „Nechceme vůbec žádné základny. Ani sovětské, ani čínské, ani americké. Žádné základny tady nechceme,“ prohlásil.

Shromáždění před Rudolfinem zakončilo skandování hesel jako „Radar tady nebude“ či „Zrušte NATO“. Mezi demonstranty byli hlavně starší lidé. Akci ale podpořili i zástupci Svazu komunistické mládeže Československa (SKMČ), kteří drželi vlajky s portréty Che Guevary či rudé prapory se srpem a kladivem.

Slyšet bylo i o příznivcích radaru 

Odpůrce radaru na Palachově náměstí v podvečer vystřídali příznivci americké základny v čele s aktivistou Janem Šináglem. Ten se při svých vystoupeních nevěnoval pouze tématu radarové základny, ale kritizoval například takzvaný náhubkový zákon. Rovněž vzpomenul na potomka jednoho z nejznámějších českých šlechtických  rodů Františka Oldřicha Kinského, který se u českých soudů po léta domáhal navrácení rodového majetku. V souvislosti s jeho nedávným úmrtím pak přítomní na závěr shromáždění drželi minutu ticha.

Řečníci hovořili na schodech před Rudolfinem, kde bylo i několik transparentů s nápisy „US radar? Yes, we can“ (Americký radar? Ano, můžeme) či „Nebezpečí narůstá! Žádáme radar!“. Příznivci radarové základny drželi americké, české vlajky a prapory EU. Na místo dorazil i americký Jeep, který přilákal pozornost procházejících turistů.

S projevem na podporu radarové základny vystoupil i organizátor výzvy Svoboda není zadarmo Petr Marek. Současnou debatu o radaru označil za „absurdně vyhrocenou a hysterickou“, vytratily se z ní podle něho racionální argumenty.