Obama už je v Praze

Praha - Americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle už jsou v Praze. Krátce po půl sedmé přistál speciál Air Force One na ruzyňském letišti. Prezidentský pár přivítal jak prezident Václav Klaus s manželkou Livií, tak premiér Mirek Topolánek, což svědčí o tom, jaká důležitost je návštěvě přisuzována. Obamovi se poté přesunuli do hotelu Hilton, kde budou nocovat. Prezident navštívil Česko kvůli nedělnímu summitu EU-USA. Kromě toho pronese i veřejný projev na Hradčanském náměstí na téma nešíření jaderných zbraní.

V Obamově delegaci je i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Po oficialitách na červeném koberci za přítomnosti Hradní stráže nasedli všichni do aut a prezidentská kolona čítající zhruba tři desítky vozů se vydala přes Evropskou třídu k hotelu Hilton. Cestu lemovaly shluky lidí.

Před příjezdem kolony k hotelu policie odsunula přihlížející do zhruba šedesátimetrové vzdálenosti. Lidé si vozy kolony fotili. Asi hodinu před Obamovým příjezdem se na střeše hotelu objevili odstřelovači, kolem 19:00 dorazil k hotelu policejní předvoj a za ním prezidentská kolona. Obama přítomným zamával z okénka své limuzíny. Pak vozy zmizely v útrobách Hiltonu. Většina lidí téměř okamžitě odešla. Obama by měl přijímat v hotelu pracovníky amerického velvyslanectví a Američany žijící v Praze.

Přílet Obamy se zpozdil kvůli dohadům o tajemníka NATO

Obama měl původně přiletět kolem páté hodiny odpoledne. Jeho přílet se zpozdil kvůli komplikovaným vyjednáváním na summitu NATO ve Štrasburku o tom, kdo alianci příští roky povede. Obama si zbytek dnešního dne vyhradil už jen pro odpočinek. Není vyloučeno, že povečeří v jedné z restaurací v centru Prahy. Další variantou je večeře přímo na terase hotelu Hilton. Clintonová by měla soukromě povečeřet s bývalým prezidentem Václavem Havlem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Obamovu návštěvu provázejí přísná bezpečnostní opatření, která má na
starost asi 4000 policistů. V pohotovosti je také armáda a zdravotníci.

Americký prezident se v neděli ráno sejde s Václavem Klausem, a v deset hodin pronese očekávaný projev na Hradčanském náměstí, který adresuje celému světu. Poté se přesune do Kongresového centra na neformální summit EU-USA. V plánu má i setkání s Václavem Havlem. Zhruba kolem půl sedmé večer by měl Česko opustit. Další zastávkou jeho cesty je turecká Ankara.