Obama: Přivedl jsem Michelle do Prahy. Tleskaly mu tisíce lidí

Praha - Americký prezident Barack Obama dnes v Praze parafrázoval známý výrok Johna F. Kennedyho o jeho ženě Jacqueline. Kennedy se v roce 1961 při návštěvě Evropy označil za muže, který „doprovodil Jacqueline do Paříže“. Obama dnes prohlásil, že je mužem, který „přivezl Michelle do Prahy“. Obě první dámy USA jsou považovány za módní vzory a Obama tak jen podpořil nynější časté srovnávání Jacqueline a Michelle v osobním stylu.

Obama krátce před půl jedenáctou pronesl dlouho očekávaný veřejný projev na pražském Hradčanském náměstí. V něm vyzval k omezení jaderného arzenálu, který označil za nejnebezpečnější dědictví studené války. Projevu přihlížely tisíce lidí, nejen Čechů, ale i Američanů. Mnozí měli české nebo americké vlaječky, někteří i trička s Obamovým portrétem. Projev doprovázeli tleskáním.

Obamův předchůdce Kennedy navštívil před více jak čtyřiceti lety Paříž s manželkou Jacqueline, která je dodnes pro svou střídmou eleganci považována za jednu ze světových módních ikon. Jacqueline si získala srdce Pařížanů, což Kennedy při jedné příležitosti spontánně okomentoval, když zcela pominul svou roli prezidenta: „Jsem muž, který doprovodil Jacqueline Kennedyovou do Paříže, a líbilo se mi to.“ Obama si z něj dnes vzal příklad a Kennedyho parafrázoval před desítkami tisíc lidí na Hradčanském náměstí, kteří ho odměnili potleskem. Michellin šatník je pod drobnohledem nejen módních médií. V sobotu do České republiky přijela v černých pouzdrových šatech s bolerkem, pro dnešní den zvolila černý kostým a bílou halenku s ohromnou mašlí.

Barack Obama v Praze:

„Jsem pyšný, že tu stojím s vámi v centru tohoto úžasného města ve středu Evropy. A abych parafrázoval jednoho ze svých předchůdců, jsem pyšný na to, že jsem přivedl Michelle Obamovou do Prahy.“

Češi také ocenili, že Obama mluvil o Chicagu, kde prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka vítalo sto tisíc lidí. Na projevu byli dokonce i mimopražští diváci, kterým stálo za to vážit cestu do Prahy. Po skončení projevu sestoupil Obama z pódia a se šťastlivci v prvních řadách si podával ruku, některým se dokonce i podepsal. Byl mezi nimi i šestnáctiletý Čech, kterému podal ruku jak americký prezident, tak i jeho manželka. Dali se spolu do řeči a hoch se zeptal, kdy konečně Obamovi koupí dcerám psa. Michelle mu přislíbila, že se to určitě stane. Jinak se ale diváci v rozhovoru s prvním párem Ameriky spíše věnovali tomu, aby prezidentovi vyjádřili svou podporu.

Michelle má smysl pro humor, říká Klausová

Outfit Michelle Obamové

Černá sukně značky Michael Kors
Bílá halenka s obří mašlí od Moschina
Černý svetr od Azzedine Alana
Černé lakové balerínky

Manželka českého prezidenta Livia Klausová ukázala Obamové na Hradě svatovítskou katedrálu a baziliku svatého Jiří, kde si poslechly krátký koncert dětí z hudební školy pro zrakově postižené. Podle Klausové je americká první dáma velmi příjemná, sympatická a má smysl pro humor. Manželka českého prezidenta se svěřila, že Obamové věnovala české sklo od firmy Moser, na oplátku prý dostala vázičku. Odpoledne si prohlédly židovské památky v centru Prahy. „Zvláštní pozornost věnovala dětským kresbám z Terezína. Tam se hovořilo o vzdělávacích aktivitách, o boji proti antisemitismu a xenofobii,“ popsal ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát. „Bylo to skvělá návštěva. Vrátím se,“ řekla poté první dáma Ameriky. Po obědě odlétla Obamová domů do Spojených států. Do Turecka svého muže nedoprovází.

Obamův projev se obešel bez problémů

Podle policie se akce obešla bez jakýchkoli problémů. Policejní mluvčí odhadl počet přítomných na zhruba 8 000 lidí. Někteří účastníci si ale stěžovali na špatnou organizaci. Vadilo jim, že museli dlouho čekat ve frontách před bezpečnostní prohlídkou. Stovky lidí se na projev kvůli frontám už ani nedostaly. Policie tvrdí, že podcenili časovou náročnost prohlídky. Pražská záchranná služba musela na Hradčanském náměstí řešit převážně drobné nevolnosti. Pouze jednu šedesátiletou ženu převezla s kolapsem do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Žádné komplikace nezaznamenal ani dopravní podnik, který kvůli projevu posílil tramvajovou dopravu na Hradčanské náměstí.