Akce Národní strany v Letech u Písku se obešla bez incidentů

Lety - Zcela pod taktovkou policie se odehrála dnešní akce Národní strany v Letech u Písku. Poblíž místa, kde za druhé světové války stál nacistický sběrný tábor pro Romy, asi dvacítka radikálů pokřtila studii jednoho ze svých členů a místo opatřila vlastními tabulkami a ukazateli. Vše se odehrálo bez incidentů. Přímo k památníku policisté radikály vůbec nepustili, okamžitě vytrhali i jejich tabule.

Zhruba 20 členů a příznivců Národní strany (NS) dnes pokřtilo v Letech na Písecku studii s názvem Konečné řešení otázky cikánské v Českých zemích a rozmístilo několik svérázných směrovek k pietnímu místu a ceduli o jeho historii.

„Není to žádná provokace, je to seriózní vědecká práce, na které se podíleli i současně publikující akademici,“ řekl o studii člen Zemské rady Národní strany Jiří Gaudin novinářům. Předsedkyně strany Petra Edelmannová pokřtila publikaci červeným dětským sektem.

Celou akci jistilo asi 30 policistů, shromáždění se obešlo bez incidentu. Policisté členy NS přímo k pamětnímu kříži nepustili. Po odchodu aktivistů navíc odstranili tabule, které zde členové NS nechali.

Edelmannová označila akci za rodinný výlet, protože kromě asi 14 novinářů a policistů na ní nikdo jiný nebyl. Organizátoři totiž shromáždění úřadům předem ani neohlásili.

Lety u Písku

Památné místo poblíž bývalého tábora, kde dnes stojí velkovýkrmna prasat, připomíná tragický osud Romů, kteří za druhé světové války zahynuli v tamním sběrném táboře. Podle historických pramenů prošlo táborem v Letech 1308 osob, zahynulo v něm 327 lidí a přes 500 vězňů bylo převezeno do Osvětimi. Na místě tábora nyní stojí velkokapacitní vepřín, o jehož dalším osudu vedou politici a zástupci romských organizací mnohaleté spory.