Havel varoval Obamu před přehnanými očekáváními, která u lidí budí

Praha - Bývalý československý a český prezident Václav Havel dnes cítil jako svou povinnost varovat amerického prezidenta Baracka Obamu, že do něj jsou "vkládány bezmezné naděje" a mnoho lidí s ním spojuje svá očekávání na rychlý vznik lepšího světa. V případě zklamání se pak hněv lidí může obrátit proti němu, upozornil Obamu Havel. Řekl to novinářům po jejich asi půlhodinové schůzce. Obama prý reagoval úsměvem, poděkováním a slovy, že už tento posun začíná sám pozorovat.

„Mohou si lidé myslet, že je oklamal, že jim dodával víc nadějí, než bylo oprávněno,“ vysvětlil Havel, který to prý Obamovi řekl jako reflexi své osobní zkušenosti. Obama se dnes v Praze zúčastnil summitu EU-USA s lídry evropské sedmadvacítky. Už v sobotu večer se s Havlem a jeho ženou Dagmar za přítomnosti českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga setkala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Obamův dopolední projev na Hradčanském náměstí sledoval Havel v televizi. „Byl velmi dobrý, velmi zajímavý. Ocenil jsem, že není moc dlouhý, moc podrobný, jde k jádru věci,“ podělil se o své dojmy. Základní myšlenka velkého odzbrojení a postupné likvidace všech atomových zbraní je podle exprezidenta velmi důležitá. „Táhne se to možná 30 let, ta jednání. Ale nikdy do této chvíle nebylo tak kategoricky řečeno, že zkrátka s tím svět musí skončit,“ podotkl Havel.

Obamova snaha o odzbrojení je podle něj „veskrze upřímný úmysl“. Je však velkou otázkou, jak rychle a jakým způsobem toho bude dosaženo. Potřeba bude podle Havla ještě mnoho práce, protože i když se dohodnou největší nukleární mocnosti, mají jen málo nástrojů, jak donutit k odzbrojení jiné, menší země. „Nebezpečná je každá atomová raketa. Nemusí jich být deset tisíc jako v Rusku,“ zdůraznil Havel.

„Je to člověk opravdu neobyčejně milý a bezprostřední, charizmatický. Já se nedivím té celosvětové obamomanii,“ prohlásil někdejší československý a český prezident s tím, že měl pocit, jako kdyby se dávno znali. Potěšilo jej, že Obama ještě „dávno předtím“, než se stal prezidentem, četl některé jeho texty. Daroval mu kromě jiného všechny své publikace vydané v USA.