Politici jednají o úřednické vládě

Praha - V Kramářově vile jednají lídři koalice a ČSSD o novém úřednickém kabinetu, který dovede Česko k podzimním předčasným volbám. Po jednání by mohlo být známo nejen jméno případného nového premiéra, ale možná i všech ministrů. Předseda Strany zelených Martin Bursík v Otázkách Václava Moravce řekl, že by dnes nebo zítra mohla jednání skončit, protože vůle dohodnout se je. Případnou dohodu musí ještě projednat stranické orgány.

Jednání se účastní za opozici šéf ČSSD Jiří Paroubek, místopředsedové Zdeněk Škromach a Bohuslav Sobotka, za ODS premiér Mirek Topolánek, šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř a první místopředseda David Vodrážka, za KDU-ČSL šéf strany Jiří Čunek, šéf poslanců Pavel Severa, místopředseda Roman Línek, a za zelené jedná Martin Bursík, místopředsedkyně Kateřina Jacques a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

V pátek oznámil předseda občanských demokratů Mirek Topolánek, že jsou politici na dobré cestě k tomu, aby se v neděli dohodli na jméně jeho úřednického nástupce v premiérském křesle. ČSSD mu nabídla, aby to byl právě on, kdo jej vybere. Telefonické konzultace mezi předsedy stran pokračovaly i v sobotu. Podle šéfa zelených Bursíka jsou strany s vyjednáváním „poměrně daleko“. Spekulací o osobě nového premiéra či jménech ministrů se už objevila řada, v posledních dnech však strany ctí domluvu, že zvažovaná jména zveřejňovat nebudou.

Dohoda, na které pracovaly ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SZ od pondělí, zřejmě počítá s tím, že překlenovací vláda by měla mít šestnáct ministrů, osm za koalici a osm za ČSSD. Součástí dohody by mohlo být uspořádání předčasných parlamentních voleb, poslední informace hovoří o termínu 9. a 10. října 2009.

Lidovci úřednickou vládu nechtějí

KDU-ČSL pro úřednickou vládu není, chce vládu politickou - buď trojkoaliční s personálními změnami, nebo duhovou bez komunistů. „Letní králové, kteří by tady vládli, ti neponesou odpovědnost, rozhodí rukama, když se něco nepovede,“ řekl v Otázkách ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Úřednická vláda není dobré řešení ani podle europoslance Josefa Zieleniece. Koalice si podle něj měla u prezidenta vymínit, že dovládne do konce českého předsednictví. Teď jsou podle něj politici zbytečně pod tlakem. Sociální demokraté ale trvají na tom, že nová vláda nemá být složená z politiků a ta současná skončí do měsíce.

Vydáno pod