Česko ohrožují bouřky, v Humpolci napadlo 40 centimetrů krup

Praha/České Budějovice - Krátkodobé výpadky elektřiny několika tisícům domácností dnes způsobila bouřka, která se odpoledne přehnala jižními Čechami. Krajští energetici zaznamenali asi deset výpadků na nízkém napětí, což zasáhlo několik tisíc domácností. Dle informací Českého hydrometeorologického ústavu mohou bouřky napáchat škody vedle jižních Čech i na západě republiky a na Českomoravské vrchovině. Bouřky může podle meteorologů doprovázet nárazový vítr, prudký déšť či kroupy. Mohutný příval krup již zaznamenal Humpolec, kde jich napadlo až 40 centimetrů.

Bouřka postupovala na jihu Čech od západu a nejvíce zasáhla Táborsko, Jindřichohradecko a Českobudějovicko. „Způsobila krátká bezproudí, není to nic kalamitního,“ uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Přerušení dodávky proudu je podle něho krátkodobé, v průměru trvá deset minut. Vysoké napětí blesky nezasáhly. Nyní lze předpokládat, že bouřkové pásmo postoupí na Vysočinu. Tam zatím hasiči hlásí klid.

Došlo i k odčerpávání zaplavených sklepů

Jejich kolegové na jihu Čech na několika místech čerpali vodu ze sklepů, ale nikde podle operačního důstojníka nebyly vážnější problémy.

Varování ČHMÚ platí od dnešního odpoledne, slábnoucí bouřky mohou podle meteorologů zasáhnout také střední Čechy a Královéhradecký, Olomoucký a Jihomoravský kraj. Vítr může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Meteorologové upozorňují, že přívalové srážky mohou vést ke krátkodobému rozvodnění malých toků a k zatopení sklepů či garáží. Motoristům doporučují, aby jezdili pomaleji. V případě krupobití či výrazného zesílení větru by měli raději zastavit na bezpečném místě.

Humpolec zažil mohutný příval krup

Dnes vpodvečer navíc v části města Humpolce napadlo při jarní bouřce až 40 centimetrů krup. Jak uvedli svědci, jednalo se o kroupy velké skoro centimetr. Při průtrži mračen pak voda ucpala kanály a policie musela na dvě hodiny uzavřít Lužickou ulici.

Voda vnikla výtahovou šachtou a balkony do několika bytů v panelovém domě. Na místě zasahovalo pět jednotek hasičů. „Podle velitele zásahu byly vytopené dva byty, kde nás obyvatelé požádali o pomoc. Těm jsme dovezli vysoušeče,“ upřesnila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Další byty mají mokré stropy. V domě museli hasiči kvůli zatopené výtahové šachtě vypnout elektrický proud.

„Na ulici bylo přes 40 centimetrů krup. Hasiči museli přivolat pracovníky Technických služeb, aby silnici zprůjezdnili,“ popsala mluvčí. Po krásném teplém počasí se dnes bouře s deštěm přehnala přes větší část kraje, ale jinde než v Humpolci větší škody nenapáchala, alespoň je dosud hasičům nikdo nenahlásil. V několika místech museli čistit ucpanou kanalizaci.

  • Bouřka zdroj: blesk.jobiwet.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/245/24483.jpg
  • Vítr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/552/55153.jpg
  • Kroupy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/343/34260.jpg